chrome firefox opera safari iexplorer

Новини з козацького ТРАХТЕМИРОВА

09 листопада 2021 о 11:10

Як відомо, команда «Рідної країни» опікується відновленням та збереженням історичних та культурних пам’яток України, в тому числі і пам’яток козацької доби. Зокрема, за останні роки в Трахтемирові було встановлено інформаційні покажчики та упорядковано козацький цвинтар. З нагоди Дня козацтва та Дня захисника України 16 жовтня 2021 року, в Трахтемирові, який за часів Мазепи був козацькою столицею, фондом Миколи Томенка «Рідна країна» було встановлено та освячено пам’ятний гранітний хрест. Пам’ятник прикрашає герб війська Запорозького з іншого боку, викарбувано слова, що будуть нагадувати нащадкам, на якій землі вони живуть «Поставлено в ознаменування пам’яті та во славу міста Трахтемирова – землі козацької».

06 листопада командою «Рідної країни» проведено чергову толоку, — КОЗАЦЬКИЙ ХРЕСТ упорядковано! Принагідно навели лад навколо найбільш відвідуваного місця козацького ТРАХТЕМИРОВА. Пошанували жертв кровопролитної битви на БУКРИНСЬКОМУ плацдармі.
Також запланували проведення низки заходів в контексті пошанування 400-річчя пам’яті великого Гетьмана Петра Конашевича-САГАЙДАЧНОГО в 2022 році.
Щира подяка Олексію Лукашевичу і колективу, Олегу Петриченку і колективу, Сергію Нікітіну і колективу, Борису Скребцову, Жанні Боднарук і Анатолію Карпенку, Олександру Капленеку за підтримку наших історико-просвітницьких проектів на території Трахтемирова.
Пам'ятаємо нашу історію!

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути