chrome firefox opera safari iexplorer

Дніпропетровську картину Рембрандта відправлять на експертизу

13 квітня 2011 о 21:01

Дніпропетровський художній музей може стати єдиним в Україні, де зберігають оригінал Рембрандта. Інтрига навколо «Жіночого портрета» тримається вже кілька років.

Щоб довести авторство відомого голландця, картина має пройти низку експертиз. Сьогодні безкоштовну ідентифікацію роботи погодився виконати лише Санкт-Петербузький «Ермітаж». Але, щоб довезти туди «Жіночий портрет» дніпропетровським музейникам треба зібрати кругленьку суму.

«Жіночий портрет невідомої» у Дніпропетровський художній музей потрапив наприкінці шістдесятих. Тоді забруднене полотно приніс невідомий чоловік і попросив за нього 30 карбованців. Те, що робота унікальна, музейники зрозуміли лише після реставрації, коли помітили на ній характерні риси голландської школи живопису.

Тетяна Шапаренко, директор Дніпропетровського художнього музею: «Это техника исполнения работы, это подача светотени, которая была характерна для великого голландца... Ну и сам образ женщины, которая изображена, очень характерна для тех работ».

Нагода довести, що саме Рембрандт ван Рейн розписався у верхньому куті картини – з’явилася тільки тепер. Лабораторія російського «Ермітажу» погодилася на безкоштовну експертизу.

Тетяна Шапаренко, директор Дніпропетровського художнього музею: «Берется на пробу красочный слой, проводиться инфракрасное облучение, спектральный аналіз».

Транспортуванням творів мистецтва і раритетів в Україні займається лише одна компанія. І задоволення це — не з дешевих. Для кожного експонату насамперед виготовляють спеціальну скриньку, а потім везуть його у фургоні, де підтримують відповідну вологість і температуру.

Світлана Мельник, директор спеціалізованої компанії з транспортування витворів мистецтва: «Ящик тоже с климатическим контролем, он может держать температуру какое-то время. В то время, когда картина перемещается из музея до автомобиля, и пока автомобиль приобретет необходимую температуру. Мы пользуемся услугами госохраны, фирмы, которая имеет разрешение на ношение оружия. И машина охраны сопровождает нашу. То есть, это наряд из 4 человек».

Транспортування «Жіночого портрета» до Ермітажу коштує 55 тисяч гривень. Для музейників — ця сума непідйомна. Але гроші вже пообіцяла дати обласна влада.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути