chrome firefox opera safari iexplorer

Молдова занепокоєна планами України побудувати шість ГЕС на Дністрі

31 січня 2017 о 16:39

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп висловив занепокоєння у зв'язку з появою інформації про плани України побудувати шість гідроелектростанцій на Дністрі.

Про це повідомили в прес-службі уряду Молдови, передає Укрінформ.

«Прем'єр Павло Філіп висловив занепокоєння у зв'язку з появою інформації про те, що Україна планує побудувати шість нових гідроелектростанцій на Дністрі, вище Новодністровського гідроенергетичного вузла. За даними екологів, будівництво цих станцій може становити серйозну загрозу для довкілля», — йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим прем'єр наголосив, що на адресу уряду надійшли звернення від неурядових організацій і наукового співтовариства щодо негативного впливу, який має на екологічний стан басейну Дністра гідроенергетичний комплекс у Новодністровську.

Глава молдавського уряду розпорядився створити робочу міжвідомчу групу, яка розробить конкретний План дій з виходу із ситуації, що склалася.

Разом з цим будуть вивчені всі двосторонні і міжнародні угоди з цього питання, частиною яких є Молдова й Україна, а також Угоди про асоціацію «Молдова-ЄС» і «Україна-ЄС».

Нагадаємо, у минулому році українські екологи неодноразово висловлювалися проти таких планів уряду. Проте їхні застороги про екологічну небезпеку залишились без відповідної уваги з боку української влади.

Так, за даними екологів, спорудження ГЕС передбачає перегородження річки і створення водосховищ, а отже, затоплення певних (зовсім не малих) територій. А йдеться про заповідні території національного природного парку „Дністровський каньйон“, частину національного природного парку „Хотинський“ та частину Галицького національного природного парку...

Читайте детальніше: 

На Дністрі планують збудувати 6 ГЕС, екологи проти

Україна планує загатити Дністер, «умостивши» на ньому сім ГЕС

Розділи: Довкілля

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути