chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві започаткували вербову алею Шевченка

18 квітня 2011 о 11:49

16 квітня у Голосіївському парку культури та відпочинку міста Києва відбулося традиційне щорічне висадження дерев, що є символами українського народу.

Про це повідомляє прес-служба Заступника Голови ВР Миколи Томенка.

У повідомленні йдеться про те, що тиждень перед Великоднем називається Вербним, а тому по всій Україні здавана прийнято висаджувати гілочку свяченої верби. «Окрім того, — наголосив Микола Томенко, — метою цієї акції є популяризація національних символів та пропаганда екологічної освіти».

Він нагадав, що, перебуваючи у засланні в Мангишлацькому степу, Тарас Шевченко сам збудував собі справжню українську хату, викопав криницю та посадив у жовтні 1850 року вербову гілку, яка, несподівано для самого Шевченка, прийнялася. З часом довкола верби розкинувся справжній сад, який зберігся і до цього часу, незважаючи на суворість клімату.

«Тарасова верба» вистояла 150 років, гілочки з неї розрослися вербами в декількох містах України. Одну з таких гілок Тарасової верби передали у Стрий, а з верби, яка виросла вже у Стрию, – до Сторожинецького дендропарку.

Микола Томенко додав, що три гілочки посадили у вигляді арки, проте з них «прижилася» тільки одна. Таким чином, з 1969 року у Сторожинці росте «внучка» Тарасової верби.

Саме гілочки з цієї верби, яка вважається «внучкою» Тарасової, і були висаджені у Голосіївському парку. «Вони започаткують вербову алею Тараса Шевченка», — сказав Микола Томенко. Він також додав, що вже за два роки гілочки цієї верби будуть передані до низки шкіл, музеїв, аби вони на своїх подвір'ях мали змогу висадити вербовий сад.

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути