chrome firefox opera safari iexplorer

Кримськотатарський орнамент включили до культурної спадщини України. ФОТО

05 березня 2018 о 12:27
turystam.in.ua

Мінкульт включив кримськотатарський орнамент — Орьнек до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Таким чином міністерство підтримало ініціативу громадської організації «Алєм» зробити надбання корінного народу України ближчим до Європи, повідомляє прес-служба Мінкульту.

«Зображення традиційного орнаменту (Орьнек) належить до найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу. Це — унікальне явище світової культури, пов'язане своєю тематикою, символікою з давньою історією Криму, з усіма цивілізаціями, які пройшли через цю землю: скіфською, античною, візантійською, тюркською. Найвищого розквіту декоративне мистецтво кримських татар досягло у період Кримського ханства від другої половини XV ст. до кінця XVIII ст.», — ідеться в повідомленні.

Кримські татари протягом тривалого часу зберігали звичай прикрашати будинок предметами декоративного та ужиткового призначення із зображенням орнаменту. Такі вироби завжди були гордістю сім'ї, їх ретельно зберігали і передавали у спадок. Орнамент є засобом передачі знань від покоління до покоління в культурному та історичному аспектах життєдіяльності народу, саме тому знання про Орьнек збереглись під час депортації.

Кримськотатарський орнамент та його елементи переважно використовуються у вишивці, на одязі, взутті, головних уборах як декор, на різних видах аксесуарів, у ювелірних прикрасах, на предметах побуту: керамічному та металевому посуді, виробах з деревини, хатньому приладді, в оздобленні меблів, килимових покриттях. Це важливий елемент самоідентифікації, невід'ємна частина життя кожної кримськотатарської сім'ї.

5 травня

Інші дати
Народився Сидір Воробкевич
(1836, м. Чернівці – 1903) – український письменник, композитор, музично-культурний діяч, православний священик, педагог.
«Мово рідна, слово рідне, Хто вас забуває, Той у грудях не серденько, Тільки камінь має. Як ту мову мож забути ? Котрою учила Нас всіх ненька говорити Ненька наша мила ?» (Сидір Воробкевич)
Розгорнути
Народився Юрій Липа
(1900, м. Полтава – 1944) - громадський діяч, письменник, історіософ, публіцист.
Розгорнути