chrome firefox opera safari iexplorer

Теребовлянський історичко-краєзнавчий музей

  • вул. Шевченка, 26
    м. Теребовля, Тернопільська область
  • (03551) 21064
Варто побачити: унікальний експонат - цитра Є. Купчинського.
Про музей:

Теребовлянський історико-краєзнавчий музей розміщується у історичному 2-поверховому будинку неподалік від центру м. Теребовля. 

Краєзнавчий музей був заснований 29 серпня 1999 року за ініціативою та стараннями Мирослава Смалиги й Ігора Зінчишина, які розпочали збір експонатів ще у 1996 році. На благочинні кошти Р. Бернадського та Б. Легенького відреставровано будинок, у якому нині міститься музей.

Нині Теребовлянський краєзнавчий музей бере активну участь в культурному житті міста й району — в музеї проводяться екскурсії, наукові конференції, тематичні екскурсії присвячені історичним датам, видатним діячам нашої держави, учасникам боротьби за волю України.

Працівники музею взяли активну участь у підготовці до друку низки історико-краєзнавчих видань («Історії міст і сіл Теребовлянщини», «Мандрівка по Теребовлі і Теребовлянщині», «Теребовлянський замок», «Просвіта на Теребовлянщині», «Історія села Глещава», «Календар альманах Теребовлянщини»). Історико-краєзнавчий музей у Теребовлі є одним із засновників краєзнавчого часопису «Теребовлянщина».

В Теребовлянському районному краєзнавчому музеї можна ознайомитисяз наступними експозиціями:

  • Археологія;
  • Княжий період (Х-ХІV  ст.ст.);
  • Теребовлянщина в період середньовіччя (1349—1772 рр.);
  • Теребовлянщина в складі Австро-Угорської імперії (1772 – 1918 рр.);
  • Друга світова війна (1939 – 45 рр.);
  • Розвиток національно-визвольного руху у 40 – 90-х роках ХХ століття;
  • Теребовлянщина на шляху до свободи та самостійності;
  • Кімната патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого.

У фондах музею зберігаються археологічні пам'ятки трипільської та черняхівської культур, періоду Київської Русі та Середньовіччя.

Один із залів музею на другому поверсі висвітлює визвольні змагання та жертви більшовицького терору.

 

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути