chrome firefox opera safari iexplorer

Орджонікідзевський краєзнавчий музей ім.М.Занудька

  • 53260, Дніпропетровська обл., Орджонікідзе, вул. Пушкіна, 8
  • (05667) 4-31-09
  • щоденно крім з 9.00 до 17.00; ( в суботу 10.00-16.00);
    Вихідні: неділя та понеділок
  • • для дорослих – 2.00 грн. • для дітей, учнів, студентів – 1.00грн.
Про музей:

У 1967 році був створений Орджонікідзівський народний історико-краєзнавчий музей ім. М.А. Занудько. У 1969 році музею надано ім’я «народний».

Розташований музей у п’яти залах загальною площею 220 м2, нараховує 2 770 експонатів. Рада музея складається з 15-ти чоловік, ветеранів війни, Почесних громадян міста, істориків та краєзнавців.
Експозиція залу починається з історії створення музею. На меморіальній дошці викарбувано: «Орджонікідзевський історико-краєзнавчий музей засновано з ініціативи любителів-краєзнавців при активній допомозі міського комітету КП України, міськвиконкому, підприємств міста на честь 50-річчя утворення Радянської України. Грудень 1967р.».

У музеї проводяться виставки робіт з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва учнів шкіл, вихованців Будинку творчості та юнацтва. Постійно ведеться робота з пошуковими групами, які збирають цікавий матеріал з історії рідного міста, його жителів.

До кожної історичної події проводяться тематичні екскурсії, зустрічі, виставки, уроки мужності та народознавства.

Історія міста Орджонікідзе має багато пам'ятних віх: створення гігантського гірничо-збагачувального комбінату з його величезною інфраструктурою з видобутку окисних і карбонатних марганцевих руд, будівництво плавального басейну на50 метрів союзного значення, зони  відпочинку на відпрацьованих кар'єром площах після їхньої рекультивації, створення на рекультивованих землях заказника «Богданівський».

 

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути