chrome firefox opera safari iexplorer

І Міжнародний фестиваль духовної музики «Блага вість Пересопниці»

Дата події:27-29 серпня 2011 р.
Місце події:Рівненська обласна філармонія, органна зала
Більше про подію:

27—29 серпня на Рівненщині відбувається І Міжнародний фестиваль духовної музики «Блага вість Пересопниці», у якому візьмуть участь провідні хорові колективи з шести країн Європи, пише «Україна молода».

Серед запрошених гостей — хор ім. С. Рахманінова з Росії, жіночий хор iз Білорусі, Дамська хорова формація «Містика» з Болгарії, студентська капела сербського університету м.  Ниш, польський хор «Відимо».

Україну на фестивалі представлятиме Муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького, капела «Орея» з Житомира, хор «Оранта» з Луцька, а також найкращі хори Рівного і хор «Воскресіння».

«Ідея фестивалю полягає в тому, аби зібрати на одній сцені музичні колективи різних православних народів. Тому і форма заходу не передбачає конкурсної основи. Кожен колектив наділений правом двох виступів. Основна частина заходу проходитиме в органному залі Рівненської обласної філармонії. З метою залучити якомога більшу аудиторію виступи заплановані також і в районних центрах області — гостей зустрічатимуть Дубно, Острог, Костопіль, Гоща, Млинів, Корець, Здолбунів. Завершення фестивалю увінчає гала–концерт, який відбудеться 29 серпня. У фіналі гості побачать унікальне явище: вперше в Україні хор із трьохсот осіб виконає твір українського композитора Дмитра Бортнянського — похвальний гімн «Тебе, Бога, хвалимо», також лунатиме композиція «Многоліття» у виконанні всіх запрошених країн», — розповів «УМ» директор Рівненської обласної філармоніїОлександр Тарасенко.

«28 серпня у другому відділі в органному залі Рівненської філармонії ми даватимемо сольний концерт тривалістю 40 хвилин. Прозвучать деякі твори із нашого «золотого фонду», а також нові підготовлені твори. Наш колектив виконуватиме духовну музику — старовинні кантати композиторів різних епох, різних стилів. Ми дуже зацікавлені взяти участь у цьо­му фестивалі, адже це перший в Україні фестиваль духовної музики», — наголошує художній керівник та головний диригент Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького Юрій Курач.

18 жовтня

Інші дати
Народився Віктор Аверін
(1885, с. Чепіль, Харківська область – 1955) – український зоолог, громадський діяч. Опублікував близько 340 праць з ентомології, орнітології, мисливствознавства, рибництва, і охорони природи. Один із перших організаторів справи захисту рослин в УРСР і підготовки кадрів у цій галузі.
Розгорнути
Народився Володимир Різниченко
(1870, с. Велентієве, Чернігівська область – 1932) – український геолог, художник-карикатурист, поет. У своїх дослідженнях грунтовно висвітлив стратиграфію та тектоніку Середнього Придніпров’я («Природа Канівських дислокацій», «До питання про час і умови утворення укр. лесу», «Про четвертинні рухи земної кори в районі сер. Дніпра»). Ініціатор заснування Канівського музею-заповідника «Могила Т.Шевченка».
Розгорнути
Народилася Євгенія Ярошинська
(1868, с. Чуньків, Чернівецька область – 1904) – українська письменниця, етнограф, фольклорист, громадський діяч. Видала зібрані нею на Буковині «Народні пісні з-над Днітра».
Розгорнути
Народився Сергій Єфремов
(1876, с. Пальчик, Черкаська область - 1939) — український громадсько-політичний і державний діяч, літературний критик, історик літератури. Один з найвидатніших представників неонародництва в українській літературі. Автор видання «Щоденника» і «Листування» Т. Шевченка та фундаментального двотомника «Історія українського письменства».
Розгорнути