chrome firefox opera safari iexplorer

1 грудня екологи рятуватимуть шовковицю Шевченка

29 листопада 2010 о 12:45

На території Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка (Київ, пров. Шевченко, 8-а (біля Майдану Незалежності) дивом збереглося єдине старе дерево, яке пам'ятало Кобзаря.

Тарас Шевченко жив у цьому будинку з весни 1846 р. Це був останній рік життя великого поета у себе на батьківщині. Тут, 5 квітня 1847 р., він був заарештований.

200-річна шовковиця Т. Шевченка, яка росте в тихому садку біля будинку, є улюбленим екскурсійним об'єктом відвідувачів музею.

На жаль, наразі стан старого дерева досить важкий. У ньому є кілька дупел, а одне з них, біля землі, має глибину більш ніж півметра. Більше того, дерево небезпечно нахилилося, через що, під тиском сильного вітру або ваги снігу, може впасти, що стане великою історичною втратою.

Фахівцями Центру дерево було оглянуто й розроблені заходи допомоги. Вони включають очищення дупел від гнилі, їх дезінфекцію та пломбування спеціальним розчином.

Крім цього буде встановлена масивна підставка під стовбур дерева, яка завадить йому впасти. Зараз Центром вже проводяться роботи по підготовці документації з оголошення дерева ботанічною пам'яткою природи.

Роботи з лікування дерева підтримані Фондом Миколи Томенка «Рідна країна».

1 грудня 2010 року о 14.00 на території Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка (м. Київ, пров. Т. Шевченка, 8-А) проходитиме акція з порятунку меморіальної 200-річної шовковиці Тараса Шевченка.

Будинок-музей Т. Шевченка

Лікування дерева буде проводитися фахівцями Київського еколого-культурного центру. Участь у заході також візьме заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Довідки за тел. 067-715-27-90

Прес-служба КЕКЦ

Фото з сайту http://www.primetour.ua

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути