chrome firefox opera safari iexplorer

Архів Ейнштейна виклали в інтернет

20 березня 2012 о 16:12

Єврейський університет в Єрусалимі разом з Прінстонським університетом і Каліфорнійським технологічним інститутом повідомляють про реалізацію чергової стадії проекту з публікації спадщини Альберта Ейнштейна: в інтернеті розміщено його архів, пише у блозі на сайті The Los Angeles Times Еммі Хаббард.

Мова йде приблизно про 80 тис. одиниць зберігання, які дісталися університету за заповітом Ейнштейна. Всі вони розподілені за категоріями і забезпечені перехресними посиланнями.

Документи стосуються не тільки науки. Так, із них можна дізнатися, що Ейнштейна хвилював конфлікт арабів і євреїв.

Зберігся датований 1929 роком лист до редакції арабської газети: видатний фізик пропонував створити «таємну раду» представників обох протиборчих сторін, яка регулярно збиралася б на засідання і обговорювала спільні питання, повідомляє видання.

Архів зачіпає і особисте життя вченого. Зокрема, у відкритому доступі опинилося листування Ейнштейна з коханками і листівка, відправлена хворій матері, а також послання, в якому обговорюється його зачіска.

«Я бачила ваше зображення. Думаю, вам потрібно постригтися, тоді ви будете краще виглядати», — написала автору теорії відносності 6-річна дівчинка.

5 травня

Інші дати
Народився Сидір Воробкевич
(1836, м. Чернівці – 1903) – український письменник, композитор, музично-культурний діяч, православний священик, педагог.
«Мово рідна, слово рідне, Хто вас забуває, Той у грудях не серденько, Тільки камінь має. Як ту мову мож забути ? Котрою учила Нас всіх ненька говорити Ненька наша мила ?» (Сидір Воробкевич)
Розгорнути
Народився Юрій Липа
(1900, м. Полтава – 1944) - громадський діяч, письменник, історіософ, публіцист.
Розгорнути