У рамках всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!» президент асоціації Український клуб аграрного бізнесу Алекс Ліссітса та міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк представили національне меню Україні — десять найпопулярніших традиційних українських страв.
«Наближення знакової для України події Євро-2012 сподвигло нас популяризувати українську національну кухню не тільки серед українців, але і серед іноземних гостей — футбольних фанатів. Тому Український клуб аграрного бізнесу та Міністерство аграрної політики і продовольства вирішили провести всеукраїнський конкурс і визначити національне меню і національну страву», — сказав Ліссітса, якого цитує ЛІГАБізнесІнформ.
Ліссітса розповів, що починаючи з 15 лютого, в оргкомітет конкурсу можна було надсилати рецепти національних кулінарних страв. «Всього організатори отримали більше тисячі рецептів з різних регіонів країни та з-за кордону», — зазначив він.
За словами Ліссітси, спеціально створена комісія з істориків, етнографів, рестораторів і шеф-кухарів вибрала 10 страв, які склали національне меню:
- борщ український
- капусняк запорізький
- холодець
- сало з часником
- деруни традиційні
- ковбаса домашня
- налисники з сиром
- порося, запечене з гречаною кашею
- вареники з капустою й грибами
- пиріг з яблуками.
За словами організаторів конкурсу, сформоване національне меню буде представлено в мережі ресторанів-партнерів конкурсу.
Крім цього, як зазначив Присяжнюк, з сьогоднішнього дня починається голосування за найкращу національну страву України.
Рецепти-фіналісти першого етапу конкурсу опубліковані на офіційному сайті конкурсу, з них шляхом Інтернет- і смс-голосування пропонується вибрати одне блюдо-переможець, яке буде представлено 20 травня.