chrome firefox opera safari iexplorer

Гостям Євро покажуть винні льохи Лаври

31 травня 2012 о 09:22

Найближчим часом кияни та гості столиці зможуть відвідати новий експозиційний об'єкт Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника – винні льохи.

Наразі там завершуються ремонтно-реставраційні роботи, повідомляє сайт заповідника.

«Києво-Печерська лавра здавна відома своєю багатовіковою історією, чудовими краєвидами Києва, архітектурним ансамблем тощо. Але Лавра досі залишається незвіданою. Так, наприклад, туристам майже нічого невідомо про існування підземних споруд на верхній території Лаври. Тим часом, це унікальні об'єкти», — розповідає старший науковий співробітник Заповідника Євгенія Чередниченко.

Він додав, що подібним комплексом підземних споруд не може похвалитися жоден український монастир. На території Верхньої лаври збереглися понад двадцяти підземних споруд, з них — чотири винних льохи.

З квітня по травень в основному приміщенні винного льоху проводилися ремонтно-реставраційні роботи. Також до льоху було проведене електричне освітлення. Зараз тривають ремонтно-реставраційні роботи на кріпосних стінах Митрополичого саду.

Наразі співробітники Заповідника готують для майбутніх відвідувачів ознайомлювальну інформацію про Митрополичий сад, винний льох та Києво-Печерську фортецю.

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути