chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві представлять «Віртуальний архів Тараса Шевченка»

06 лютого 2013 о 09:13

6 лютого 2013 року відбудеться презентація проекту «Віртуальний архів Тараса Шевченка».

Цей захід — ініціатива Національного музею Тараса Шевченка, присвячена створенню добірки електронних копій документів, що описують різні періоди життя і творчості видатного українця.

Про це «Рідній країні» повідомили у прес-службі НМТШ.

Спеціалісти Національного музею Тараса Шевченка (де зосереджений унікальний архів митця), створять електронну версію цього архіву та забезпечать умови вільного доступу до нього усім охочим – науковцям, історикам й і літераторам, повідомляють музейники.

З-поміж унікальних документів, що увійдуть до цього архіву, — метрична книга 1795 року із записом про народження майбутнього поета, екзаменаційні списки із Академії мистецтв в Санкт-Петербурзі, книги з особистої бібліотеки поета, прижиттєві видання з автографами автора, протоколи допитів, листування чиновників, тощо.

Під час прес-конференції 6 лютого будуть продемонстровані оригінали цих документів, а також піде мова про усі заплановані за проектом заходи, про сучасні технології створення таких безпрецедентних в Україні проектів, а також про історичну та культурну цінність цього архіву.

Детальніше про час, місце проведення та учасників презентації читайте тут. 

«Рідна країна»

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути