chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні в Києві покажуть факсиміле першодруку Шевченкових «Гайдамаків»

21 червня 2013 о 12:58

Сьогодні, 21 червня, у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві відбудеться презентація першої в історії українського книговидання факсимільної публікації першодруку Шевченкової поеми «Гайдамаки» (1841).

Видавництво «Критика» спільно з Інститутом критики й Інститутом джерелознавства НТША та за підтримки Наукового товариства ім. Шевченка в Америці здійснило публікацію першодруку Шевченкової поеми «Гайдамаки» у трьох книгах.

Видання вийшло у рамках Ювілейного проекту зі вшанування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, пише ZIK.

Три книги, з яких складається видання, це факсимільне видання «Гайдамаків» 1841 року, монографія професора Григорія Грабовича «Шевченкові «Гайдамаки»: Поема і критика» та праця Олеся Федорука «Перше видання Шевченкових «Гайдамаків»: Історія книжки».

krytyka

Факсимільне видання «Гайдамаків» відтворює першодрук із граничною точністю: кількість сторінок, їх розмір, ґатунок паперу і, найважливіше, текст. Розвідка-інтерпретація з пера проф. Грабовича по-новому й у глобальному контексті осмислює як рецепцію твору, так і його форму та зміст, а також роль поеми у становленні Шевченка як національного поета.

У щедро ілюстрованому дослідженні-коментарі Олеся Федорука переглянуто та узагальнено друковані й архівні джерела, пов’язані з історією написання, виходу в світ і поширення поеми. У додатку вміщено критично вивірений текст першого видання «Гайдамаків».

У всіх виданнях Шевченкових творів поему друкують за редакцією кінця 1850-х років, яка істотно відрізняється від першої редакції, тому ця первісна версія є малознаною. Критично вивірений текст містить низку ориґінальних спостережень, які залишалися поза увагою шевченкознавців-текстологів. До книжки ввійшли також ряд цікавих ілюстрацій і Федорукове дослідження «Перше видання Шевченкових “Гайдамаків”: Історія книжки», базоване на обсяжному джерельному матеріялі, подекуди введеному в науковий обіг уперше.

Участь у презентації візьмуть професор Григорій Грабович (Гарвардський університет / Інститут Критики); Олесь Федорук (Інститут літератури НАН України); Дмитро Стус (Національний музей Тараса Шевченка); Олександр Боронь (Інститут літератури НАН України); професор Тамара Гундорова (Інститут літератури НАН України).

Захід розпочнеться о 17.00. Вхід вільний.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути