chrome firefox opera safari iexplorer

Кабмін визначився, як вшанує пам’ять Шевченка

02 березня 2011 о 18:56

Кабінет Міністрів з метою забезпечення гідного вшанування пам‘яті Тараса Шевченка, увічнення його творчої спадщини та підготовки до відзначення у 2011 році 150-річчя від дня його перепоховання та в 2014 році 200-річчя від дня народження прийняв розпорядження, яким затвердив план заходів до цих дат.

Серед основних — проведення у навчальних закладах Уроків Кобзаря, лекцій, бесід, читання творів Т.Г.Шевченка, круглих столів, вечорів вшанування, створення циклів теле- і радіопередач про творчу спадщину тощо.

Щорічно буде проводитися міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім‘ї вольній новій». Також заплановано видання «Шевченківської енциклопедії» у шести томах.

Планом заходів передбачено і спорудження пам‘ятника Т.Г.Шевченку в селищі Вільшана Городищенського району Черкаської області та здійснення заходів для подальшого розвитку Шевченківського національного заповідника, зокрема проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам‘ятці історії та монументального мистецтва – Могилі та пам‘ятнику поету Т.Г.Шевченку.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути