chrome firefox opera safari iexplorer

Проект «Намалюю писанку таку саму, як у Павла Тичини»

Дата події:10-20 квітня 2014 р.
Місце події:Літературно-меморіальний музей-кварира Павла Тичини у м. Києві
Більше про подію:

Цього року Літературно-меморіальний музей-кварира Павла Тичини у м. Києві до Великодніх свят пропонує своєрідний інтернет-проект, присвячений ювілею писанок, котрі зберігаються у музеї.

Навесні 1954-го, 60 років тому, Олександр Губар подарував Павлу Гигоровичу до Великодніх свят 10 буковинських писанок. У Павла Тичини вони турботливо зберігалися і щороку прикрашали святковий стіл.

Ті писанки написані писачком з використання воску, традиційними символами та знаками. Очевидно, тоді, понад 50 років тому, саме такі малюнки і саме в такій композиційній єдності розміщувалися на великодніх писанках, які люди дарували один одному.

Щоб продовжити ту прекрасну традицію писання та дарування на Великдень писанок, та ще й з мрією зберегти той автентичноий малюнок, який століттями передавався з покоління в покоління, ми запроваджуємо проект «Намалюю писанку таку саму, як у Павла Тичини». Його сенс полягає у тому, що за 10 днів до Великодніх свят, тобто від 10 квітня, ми почнемо вміщувати фотоальбоми з детальними світлинами щодня іншої писанки. Таким чином, усі охочі зможуть написати щодні по олній писанці, повторивши малюнки та композицію відомого майстра-писанкаря з Чернівців.

Так, зараз фарби на тих писанках вже не такі яскраві як колись, проте відтворити старий малюнок можливо. Для цього треба мати неабияку майстерність і хист.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути