chrome firefox opera safari iexplorer

Музеї з території Лаври поки не виселяють, бо нема куди

16 жовтня 2010 о 20:51

Мистецтву у Лаврі не місце. Театральний та Національний музей декоративного мистецтва таки виселяють з території заповідника. Київрада вирішила мистецьке питання, але куди дітися музейникам — так і не відповіли.

Музей декоративного, театрального та кіномистецтва урядова група зарахувала до організацій, які не вписуються у концепцію Києво-Печерської Лаври. За липневим рішенням Кабміну, протягом року такі заклади мають виселити з території заповідника. Дирекція музею із цим категорично не погоджується.

Адріана В'ялець, директор Національного музею українського декоративного мистецтва: «Віднести музеї такого рівня, як наш музей українського народного декоративного мистецтва, театральний музей, музей книги, історичну бібліотеку, музей історичних коштовностей до сторонніх організацій — це є абсурдом».

Натомість у столичному управлінні культури кажуть — музей книги на території залишиться. А от декоративне і театральне мистецтво стосунку до Лаври не має.

Світлана Зоріна, начальник управління культури і мистецтва КМДА: «Музей — він почав і стоїть на тому місці, де колись була перша друкарня Києво-Печерської Лаври. Тому з музеєм книги і друкарства — він залишається, і ніяких питань в цьому не має. Музей українського декоративного мистецтва, то, чесно кажучи, він знаходиться з одного боку, в Благовіщенській церкві. А інша ситуація — фонди, які має на сьогодні цей музей, вони уже не можуть експонуватися у цьому приміщенні».

А от іншого приміщення для музеїв влада досі не знайшла. Тому заспокоює — процес переселення може затягнутися на роки. На вулицю музеї ніхто не вижене.

Андрій Вінграновський голова державної служби з питань національної культурної спадщини: «В нас є закон, який зобов'язує переселяти музеї тільки в тому випадку — вірніше, розглядати можливість переселення — коли є куди їх переселяти. На сьогодні, поки, їх нема куди переселяти, тому це питання просто дискутується».

Музейників таке пояснення не влаштовує. Кажуть, працювати за таких умов вкрай складно.

Працівник музею: «Нам зараз і працювать і продовжувать свою тут роботу дуже складно через те, що ми фактично на сьогоднішній день позбавлені — якби — майбутнього, перспективи. Ми не можем укладать угоди, наприклад на виставки, які ми формуємо завчасно, бо ми не знаєм, де ми будемо».

Однак музейники побоюються, щоб їх не спіткала доля музею історії Києва. З орендованого приміщення його виселили кілька років тому. А унікальні експонати й досі тримають у фондових сховищах.

Інна Неродик, Олександр Котельников, 5 канал

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути