chrome firefox opera safari iexplorer

ВРУ посилює контроль за міждержавним усиновленням

02 листопада 2010 о 13:53

Парламент зробив черговий крок для контролю за міждержавним усиновленням. Сьогодні, 2 листопада, Верховна Рада прийняла за основу законопроект про внесення змін та доповнень до статті 212 Сімейного кодексу України щодо усиновлення.

Даним проектом закону (реєстр. №.4313) пропонується доповнити статтю 212 чинного закону нормою про те, що усиновлювачами не можуть бути громадяни, які проживають у країнах, з якими Україною не укладено договори про співробітництво з питань усиновлення (крім випадків, коли зазначені громадяни є родичами дитини або перебувають у шлюбі з батьком чи матір’ю дитини). Заборону щодо усиновлення також пропонується поширити на осіб без громадянства.

Причиною таких законодавчих змін є те, що наша держава повністю втрачає контроль за долею українських дітей, які усиновлюються громадянами інших країн, з якими відсутні відповідні домовленості на міждержавному рівні. А тому ухвалення даного законопроекту буде поштовхом для Уряду, Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту та Міністерства юстиції активніше укладати міждержавні угоди щодо усиновлення з тими країнами, громадяни яких звертаються за усиновленням в Україну.

Нагадаємо, що деякі кроки у наведенні порядку з процедурою міждержавного усиновлення українським парламентом вже були зроблені. Зокрема, зараз діє закон про заборону усиновлення дітей іноземцями, які не перебувають у шлюбі за винятком, коли іноземець є родичем дитини. Таким чином законодавці прагнуть захистити дитину від будь-яких форм фізичного чи психологічного насильства, недбалого чи брутального поводження, сексуальних зловживань тощо.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути