chrome firefox opera safari iexplorer

Підбираємо лижі та спорядження: види, ціни та поради

03 лютого 2011 о 00:20

Одна коротша, друга довша… Такі були лижі, виготовленні 2000 років тому у Скандинавії. Більшою ковзали, а меншою відштовхувалися.

На світанку сучасної цивілізації лижі допомагали вижити – на полюванні, війні, зимових перевалах…

Змінювалися розміри, форма і, звісно, – цільове призначення. Тепер лижі стали символом активного зимового відпочинку, необхідним атрибутом любителя зимового гірського краєвиду.

Гірські лижі – який варіант краще?

Лижі для слалому, швидкісного спуску, слалому-гіганта, фрістайлу… Голова йде обертом ще не піднявшись на вершину омріяного спуску. Що там аматору, навіть гірськолижнику-спортсмену нелегко розібратися в асортименті сучасних лиж – кілька десятків виробників, безліч варіацій та модифікацій моделей, специфіка матеріалів та покриття… Не завжди й фахівець допоможе.

Тому не лише для початківця вибір лиж стає відповідальною та серйозною справою, а й для досвідчених лижників оновити чи замінити старий лижний інвентар на більш відповідний стає необхідністю. Починати потрібно з запитання: «Як та чи інша модель відповідає моїм потребам?»

Прийшовши до магазину, ви побачите, що кожна цільова група виробника має по кілька моделей, які можуть злегка відрізнятися. Тому початківцю це може видатися зовсім неважливим. Потрібно запам’ятати, що незначні, на перший погляд, відмінності матимуть потім серйозні наслідки! Тому просто необхідно визначитися з наступним.

Обрати серед категорій, на які поділяються гірські лижі, відповідну до ваших потреб:

  • Спортивні (які використовуються у змаганнях)
  • Для туристів (не для професійних спортсменів)
  • Спеціальні

Фото з сайту http://lizhi-club.ru

Якщо вам конче потрібні саме спортивні, адже лише вони вважаються престижними, то зверніть увагу на лижі для слалому, слалому-гіганта й спуску з пагорбів.

Однак володар таких лиж підтвердить свій високий статус у випадку володіння не тільки такого «озброєння», я й відповідною підготовкою, швидкісною технікою та готовністю до твердих схилів.

Саме льодисті траси дадуть змогу випробувати себе на чемпіонство. Тому особливо амбітним підійдуть спеціальні універсальні лижі, з полегшеною керованістю в поворотах та дизайном справжніх спортивних лиж. 

Ціна такого інвентарю, наприклад у мережі «Спортмастер», коливається від 50-ти до 20-ти тисяч гривень, враховуючи теперішню 30-відсоткову  знижку.

Тим, хто вирішив зосередитися на власному задоволені від катання, а не ступені престижності, варто розглянути варіанти туристичних лиж для:

  • початківців, дітей, юнацтва (легкість виконання поворотів, максимальна керованість) – ціна від 5-ти до 11-ти тисяч гривень (зі знижкою)
  • тих, хто вже демонструє прогрес ( можливість поліпшити свою техніку) – від 8-ми до 16-ти тисяч гривень.
  • експертів та агресивних лижників (враховуються всі останні досягнення у технології виробництва лиж, мають високий рівень керованості та стабільності в поворотах, спортивний дизайн) – від 11-ти до 19-ти тисяч гривень.
  • спортивних лижників-аматорів (підходять до класифікації спортивних, але мають менше технічних огріхів, хороше зчеплення з льодистими трасами, легкість у керуванні з горбистих спусків) – від 19-ти до 37-ми тисяч гривень, враховуючи сезонну знижку.

Коли ваш погляд розбігається перед строкатими рядами лижних магазинів, то не намагайтеся знайти одну пару на всі випадки життя! Пам’ятайте: по-перше, у кожного гірськолижника повинна бути не одна пара лиж (для різних умов і трас) і, по-друге, немає поганих лиж, є такі, які вам не підходять.

Які особливості повинна мати ваша модель?

Після того, як ви чітко визначилися з метою своїх гірськолижних маневрів та оцінили рівень підготовки, згадайте про… свій вік, стать, вагу, зріст.

Фото з сайту www.zdr.ru

Тепер можна з’ясувати, які характеристики геометрії та динамічності лиж необхідні саме для вашої моделі. Сергій, продавець-консультант мережі «Спортмастер», порадив мені звернути увагу на такі основні технічні характеристики.

Довжина та ширина «талії». Коротші більш маневрені. Довші краще підходять для твердого або льодистого спуску, а також високої швидкості. Для зручності початківців вже давно почали створювати укорочені варіанти: міні-лижі, лижі-компакт, лижі середньої довжини, лижі з вузькою «талією».

Останні сьогодні досить поширені, адже мають високу маневреність та хороше зчеплення на льодистих схилах. Проте, навряд чи початківець зможе оцінити переваги таких лиж – вони стають відчутними лише на дуже твердих схилах. Тому деякі спеціалісти радять для новачків обирати лижі з більш широкою «талією» (до 70 мм.)

Не забувайте про техніку! Нахил колін змінюється у залежності від ширини талії.

Твердість. Подбайте про торсіонну твердість ваших лиж – саме цей показник відповідає за протидію силам, що виникають при катанні. У дорожчих високотехнологічних моделей цей показник кращий, ніж у дешевших.

Звісно, «на око» не можливо визначити рівень торсіонної твердоті, тому залишається надіятися на чесне слово виробника. Такі лижі краще тримають на твердому схилі, допоможуть утримати баланс, але не застрахують від падіння. Тому старайтеся краще просто не попадати на лід та каміння!

Поздовжня твердість важлива для екстремальних лижників. Відтак всі можна вважати досить м’якими. Якщо ж ваша вага вище середньої, то підберіть більш м’який варіант, аби лижі не хруснули під час катання.

Розподіл твердості по лижі. Не дивуйтеся, якщо п’ятка лижі м’якша за носок, чи центральна частина твердіша за кінці. Саме останні відзначаються кращими характеристиками зчеплення на льоду чи твердій поверхні спуску. А от лижі з рівномірним розподілом твердості вимагають неабиякого вміння та досвіду, оскільки при катанні потрібно обов’язково враховувати геометрію бічного вирізу.

Якщо ж ви впевнено тримаєтеся на трасі, то можете обрати лижі зі складним профілем. Вони досить підступні, бо можуть істотно міняти своє поводження за різних умов і вимагають більш точного дотримання центральної стійки.

Дещо на замітку

Поверхня лиж має бути без деформацій. Щоб перевірити їх стійкість про виборі, спеціалісти радять різко здавити ковзними поверхнями лижні. Глухий звук, ніби клацання, засвідчує хорошу якість виробу.

«Не лижами єдиними…» — інвентар гірськолижника

Рухаємося далі. Для надійного катання потрібно далі підібрати не лише палки. Виробники та їх рекламісти будуть переконувати вас у необхідності придбання того чи іншого гірськолижного аксесуару, проте без основних складових інвентарю не обійтися. Звісно, якщо хочете отримати максимум вражень та насолоди від цього зимового виду спорту.

Палки

Довжина – ось головний критерій підбору цього інструменту. Якщо не хочете потішити оточуючих закиданням ввись своїх рук та ефектними польотами на поворотах, підберіть зручну для себе довжину. Ніякий суперполегшений вуглепластик не компенсує вам цієї простої та, здавалося б, банальної характеристики. Ціна на гірськолижні палки коливається від 390 до 3,5 тисяч гривень.

Потрібно перевернути палицю та стиснути в кулак вістря. Рука має прилягати до тіла так, щоб ліктьовий суглоб показував прямий кут. Допускається похибка близько сантиметра.

Черевики

Як у повсякденному житті, так і на гірськолижному схилі, вам потрібне зручне взуття. Не тільки аби мозолів не намуляло, не промокало та мало певний естетичний вигляд, а й характеризувалося відповідною жорсткістю та параметрами. Тому не варто економити! Оскільки, якщо черевик дуже твердий, то можна навіть пошкодити собі ногу при катанні.

Для початку визначіть, якої групи черевик вам необхідний: для початківців, дітей, аматорів, інструкторів, для експертів та агресивних лижників чи спортивних лижників-аматорів. Сьогодні на ринку представлено понад тридцять моделей, які мають ряд істотних відмінностей. Ціни також мають широкий діапазон – від 1300 до 10 000 гривень (зі знижкою).

Головне правило – черевики мають бути не лише зручними, а й точно та швидко передавати силу натиску на лижу. Саме відповідно до цієї комбінації відбувається поділ за групами.

Тому найбільш комфортними та м’якими є взуття для дітей та початківців, найжорсткіше – для досвідчених лижників, які полюбляють високу швидкість та складні спуски. Такі моделі характеризуються використанням найсучасніших матеріалів та розробок для максимального комфорту при мінімальному розмірі та обмеженні свободи рухів ноги. Такого черевика так просто не зігнеш!

Варіанти для дітей не просто зручні та м’які, а й легко взуваються та роззуваються, мають задній або центральний вхід (розкривається верхня частина вперед і назад). Початківцям пропонуються моделі з такими ж характеристиками з наявністю від однієї до трьох пластмасових кліпс. Вони також поділяються на моделі для жінок та чоловіків.

Для тих, хто прогресує, розроблено теж досить комфортне взуття, проте жорсткість пластика зростає та збільшується висота. Поєднуються варіанти центрального і класичного входу, а також зберігається поділ для чоловіків та жінок.

Порада спеціаліста
Коли ви приміряєте черевик і він вам здається дещо малуватим, не поспішайте брати більший розмір. Тому що сучасне гірськолижне взуття має «сісти» на вашій нозі лише в процесі катання. Застебніть кліпси знизу до верху, але не затягуйте. Станьте на ногу та злегка погойдайте її, переносячи вагу тіла по-черзі назад та вперед. Коли відчуєте, що п’ята стала на місце, підтягніть кліпси. Тепер черевик дещо «зажимає» вашу ногу – просто наповнювач ще не вм’явся за формою ступні. Для порівняння на другу ногу взуйте черевик іншого розміру чи моделі – оберіть зручніший варіант».

Одяг та білизна

Звісно, у виборі такого важливого екіпірування справжнього гірськолижника є де розігнатися. Хоча перш за все увага приділяється саме лижам та взуттю, потім виникає гостра потреба купити зручну куртку й теплі штани, а до них – флісову (полартекову) блузку.

Інакше почнете привертати зайву увагу не так лижами, як джинсами з дублянкою, та й комфорту улюблений повсякденний одяг не додасть на стрімких льодистих трасах. Консультанти «Спортмастера» розповіли наступне:

Якісний гірськолижний костюм повинен тримати тепло та не пропускати холодний вітер, а також бути вологостійким, гарантувати легке тертя по снігу у разі падіння на швидкості.

Одяг потрібно одягати шар за шаром – «принцип капусти». Краще, якщо це буде багато тонких шарів, а не кілька грубих. Найперший шар – термобілизна, тонка, дозволяє тілу дихати. Далі флісовий блузон (можна не один). Наступний шар — куртка (теж флісова, знову ж таки, можна не одну). І лише потім верхня куртка або комбінезон з капюшоном.

Гірськолижні рукавички потрібні обов’язково, аби не пошкодити шкіру на руках у разі падіння на швидкості, а татож шапка чи бейсболка, яка щільно облягатиме голову.

Шкарпетки, звісно гірськолижні, мають бути тонкими, еластичними та вищими за черевика й ні в якому разі не братися в складки.

У сильний снігопад без окулярів вам не обійтися. Також якісні окуляри захищатимуть ваші очі від різкого гірського сонця. Найбільш універсальні — гірськолижні окуляри з нейтральним сірим або дзеркальним світлофільтром, жовто-оранжевий світлофільтр збільшує контрастність пейзажу при тумані. Також існують спеціальні окуляри з діоптріями.

Спеціальний догляд – обов’язково!

Усе зношується, псується й виходить з ладу, хочете ви то, чи ні. Якщо зайвих травм ви не плануєте, то за своїм спорядження потрібно постійно доглядати.

  1. Лижі не передбачають катання без снігу, по голому камінню, гравію чи посипаному сіллю снігу.
  2. Лижі потрібно одягати у спеціальні чохли при транспортуванні.
  3. Лижі необхідно змащувати – звичайний парафін підійде якнайкраще. Його можна рівномірно наносити за допомогою праски, нагрітою мінімально. Ковзна поверхня має бути ідеально рівною.
  4. Аби не витягати внутрішній чобіт для просушування, то після катання черевики можна залишити на морозі відкритими. У приміщенні їх теж можна просушити, залишивши під батареєю, але черевик потрібно закрити рушником або зім’ятою газетою поки взуття не прогріється, після чого черевики можна відкрити.
  5. Якщо ви вже завершили свій сезон катання, взуття потрібно гарно помити та висушити й запакувати у спеціальний чохол.
  6. Кріплення потрібно підтримувати у чистоті – це запорука надійного та безпечного катання. Також вони мають бути постійно відкритими, лише при довгих перервах між катанням кріплення бажано тримати в чохлі у сухому, темному місці.
  7. Постійно перевіряйте на ваших гірськолижних палках стан кілець та темляків.

Приємного катання!

Світлана Майструк, «Рідна країна»