chrome firefox opera safari iexplorer

Десятинну церкву встановлять на сваях, а підлога буде скляною

30 червня 2011 о 13:37

У Московському патріархаті сподіваються на якнайшвидшу побудову храму біля залишків Десятинної церкви.

Про це в інтерв'ю «Вечірнім Вістям» заявив намісник Десятинного монастиря Різдва пресвятої Богородиці архімандрит Гедеон.

«Сучасні технології і світовий досвід дозволяють нам зберегти останки стародавнього храму і одночасно побудувати новий. Після вивчення місцевості археологами (а вони вже практично на 99% вивчили фундамент Десятинної церкви, роботи на місці, що передбачено під забудову, фактично закінчені) вченими повинна бути проведена музеєфікація старого фундаменту, тобто його розчищення та консервація», — сказав він.

«Нам хотілося б, щоб це відбулося в найкоротший термін, оскільки скоро там мало що залишиться для музеєфікації. Там все поросло бур'яном і руйнується», — додав Гедеон.

За його словами, новий храм стоятиме не на старому фундаменті, а над ним.

«Тобто, спочатку буде зводитися не храм, а музей. Музей буде досить високим — кілька метрів заввишки, зі скляною підлогою, на якій людям можна буде ходити і дивитися вниз на фундамент. До цього музею, як ми припускаємо, буде винесено дві діорами: одна присвячена захисникам Києва від навали хана Батия в 1240 році, а інша — про життя міста в 996-1000 роках, в той час, коли був побудований князем Володимиром сам храм», — розповів архімандрит.

«А зверху вже, над музеєм, на спеціальних сваях встановлюється новий храм. Причому ці сваї встановлюють у тих точках, де немає фундаменту і які не представляють археологічного інтересу», — додав він.

За словами Гедеона, археологи вже дали відповідний висновок, «ці точки, куди можна ставити сваї, вже визначені».

«До того ж, сваї встановлюються теж певним методом, який дозволяє не пошкодити навколишню археологічну зону: спочатку свердляться спеціальні колодязі, і в ці колодязі заливаються сваї, тобто це все відбувається не ударним методом», — заявив він.

На питання, чи планується зводити біля фундаменту Десятинної церкви ще якісь церковні споруди, Гедеон відповів:

«На сьогоднішній день ми не можемо говорити про якісь інші будівлі. Головне, як каже Бог, — здобути благодать Духа Святого, а все інше додасться. Ось зараз здобути благодать Святого Духа — це і є будівництво собору, це є відновити справедливість, а все інше додасться».

Він також вкотре заявив, що вагончики, встановлені поблизу фундаменту Десятинної церкви, не належать Московському патріархату.

«Ці вагончики до нас не мають ніякого відношення. Тому що ці вагончики — це державна програма, пов'язана з геологією і геодезією. Вони роблять пробні шурфи», — сказав архімандрит.

 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути