chrome firefox opera safari iexplorer

У Рівному відкрили пам'ятну дошку Георгію Кірпі

25 липня 2011 о 12:14

У Рівному на фасаді будинку Рівненської дирекції залізничних перевезень Львівської залізниці по вулиці 16-го Липня, 17 встановлено пам’ятну дошку Гендиректору Держадміністрації залізничного транспорту України Георгію Кірпі.

У церемонії відкриття пам'ятної дошки взяли участь голова обласної ради Юрій Кічатий, заступники голови ОДА Анатолій Юхименко та Володимир Новак, міський голова Рівного Володимир Хомко та начальник Львівської залізниці Богдан Піх, повідомили у прес-службі Рівненської обласної ради.

За довідкою Вікіпедії, Георгій Кірпа (1946—2004), Герой України, український державний діяч, інженер-транспортник. Міністр транспорту України (2002—2003), Міністр транспорту та зв'язку України (2004), кандидат технічних наук (1997), Генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту України (2000—2004).

Заслужений працівник транспорту України. Нагороджений Орденом Дружби народів (1985), Орденом «За заслуги» III ст. (квітень 1998), Орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (червень 1999).

У 2009 році визнаний найвидатнішим залізничником України за 148 років існування залізничного транспорту в Україні.

На честь Георгія Кірпи названі:

— площа перед залізничним вокзалом у місті Ужгороді;

— з 20 липня 2006 року електропотяг «Георгій Кірпа» курсує за маршрутом Львів—Ужгород;

— вулиця у Києві — депутати Київради ухвалили рішення перейменувати вулицю Петрозаводська в Солом'янському районі Києва на вулицю імені Кірпи;

— станція під Києвом на лінії Дарниця — Гребінка, колишня назва Бортничі.

У липні 2006 року Південна залізниця побудувала каплицю на привокзальній площі в Кременчуці в пам'ять про Георгія Кірпу.

25 грудня 2009 року в Києві відкрито пам'ятну дошку на будівлі Державної адміністрації залізничного транспорту України (вул. Тверська, 5) видатному залізничнику.

У 2009 в селі Клубівка Ізяславського району Хмельницької області відкрито пам'ятник Г.Кірпі. У 2010 році в будинку, де пройшли дитячі та юнацькі роки Георгія Кірпи відкрито музей його імені.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути