chrome firefox opera safari iexplorer

Закарпатські майстри створюють диво-мобіль

12 липня 2011 о 10:16

Диво-мобіль створюють у кузні на Закарпатті. Творці — учитель, економіст та будівельник. За два роки родина Зейканів на 90 відсотків викувала кузов, ще рік потрібно, щоб авто набуло досконалості. Проте, незважаючи на незавершеність, витвір всеодно дивує та вражає.

Ось уже два роки батько та брати Зейкани, з села Білки Іршавського району, втілюють у життя свою мрію — кують авто. Вирішили: воно не нагадувате жодну з відомих моделей.

Петро Зейкан, коваль: «База стандартна, скажем так, довжину ми шукали яка нам подобалася, тобто поставили двигун, поставили осі, розсували їх, комусь любилася трохи коротша, комусь довша, ну зупинилися на цьому варіанті».

У диво-мобілі майже усе зроблено власноруч. Раму зварили з міцних труб, каркас та капот — викували, для обшивки – склепали металеві пластини.

Євген Зейкан, коваль: «Звичайно, найважче попереду, тому що на кінець осталася підгонка все міліметражі тут сантиметр туда-сюда, ну це ще можна було, а тепер треба все виправити, всі помилки які були допущені».

Увесь цей час ковальська родина про свій витвір намагалася не розголошувати. Але вже при першій публічній появі — авто викликало фурор.

Ані Нікогасян: «Немножко узко, но удобно, ощущения невероятные, вообще, я как смотрю передо мной 2,5 метра комфортно так сидеть, ну прям так и хочется погонять на какой-то трассе, но, увы, я не умею водить».

За словами творців, уже зараз авто може розігнатися до 140 кілометрів за годину. Попереду ще - оснащення електронікою, потужною аудіотехнікою та фарбування. Мрія родини Зейканів, щоб їхній первісток потрапив до рук справжнього колекціонера-поціновувача.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути