chrome firefox opera safari iexplorer

Лаврську дзвіницю відреставрують за 22 мільйони

25 серпня 2011 о 14:26

На реставрацію дзвіниці Успенського собору у Києво-Печерській Лаврі витратять майже 22 мільйони гривень.

Відповідну угоду за результатами тендера уклав Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник з ТОВ «СТС — Генпідряд», пишуть «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель».

Роботи вартістю 21,99 мільйонів гривень мають бути виконані у 2011—2012 роках.

Творчій майстерні «Ю.Лосицький» замовлено розроблення науково-проектної документації на реставрацію пам'ятки архітектури «Троїцька надбрамна церква» за 567 тис грн.

Ремонтно-реставраційні роботи у внутрішніх приміщеннях та на фасадах будівлі виконувались у 1957—1959 р.р., 1977 — 1982 р.р.

У 1996 — 1999 р.р. виконано ремонтно-реставраційні роботи на фасадах Дзвіниці, у 2003- 2007 р.р. — у внутрішніх приміщеннях споруди.

Протягом 2008—2010 р.р ремонтно-реставраційні роботи на пам'ятці не проводились через відсутність фінансування.

У жовтні 2010 року було розпочато розроблення науково-проектної документації та проведення протиаварійних робіт.

З метою обстеження конструкцій бані дзвіниці демонтовано його мідне покриття, яке знаходилося у вкрай незадовільному стані.

Як сказано у документах, наявні значні втрати позолоти на 8 іконах на барабані маківки, значне пошкодження тинькування та карнизах та зовнішніх конструкціях 3-го та 4-го ярусів споруди, що спричиняє інтенсивне руйнування та падіння з висоти його фрагментів.

Також виявлені часткові втрати елементів огорожі оглядових галерей на 3-му та 4-му ярусах; незадовільний стан металевої огорожі на 3-му та 4-му ярусах; незадовільний стан металевих сходових маршів між 3-м та 4-м ярусами та 4-м ярусом і маківкою.

Стан дерев'яних сходових маршів між 1-м і 2-м споруди Дзвіниці визнаний незадовільним, та таким, що потребує комплексних ремонтно-реставраційних робіт відповідно до розробленого проекту.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути