chrome firefox opera safari iexplorer

Вперше в Україні пройде міжнародний фестиваль духовної музики

26 серпня 2011 о 10:05

27—29 серпня на Рівненщині відбувається І Міжнародний фестиваль духовної музики «Блага вість Пересопниці», у якому візьмуть участь провідні хорові колективи з шести країн Європи, пише «Україна молода».

Серед запрошених гостей — хор ім. С. Рахманінова з Росії, жіночий хор iз Білорусі, Дамська хорова формація «Містика» з Болгарії, студентська капела сербського університету м. Ниш, польський хор «Відимо».

Україну на фестивалі представлятиме Муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького, капела «Орея» з Житомира, хор «Оранта» з Луцька, а також найкращі хори Рівного і хор «Воскресіння».

«Ідея фестивалю полягає в тому, аби зібрати на одній сцені музичні колективи різних православних народів. Тому і форма заходу не передбачає конкурсної основи. Кожен колектив наділений правом двох виступів. Основна частина заходу проходитиме в органному залі Рівненської обласної філармонії. З метою залучити якомога більшу аудиторію виступи заплановані також і в районних центрах області — гостей зустрічатимуть Дубно, Острог, Костопіль, Гоща, Млинів, Корець, Здолбунів. Завершення фестивалю увінчає гала–концерт, який відбудеться 29 серпня. У фіналі гості побачать унікальне явище: вперше в Україні хор із трьохсот осіб виконає твір українського композитора Дмитра Бортнянського — похвальний гімн «Тебе, Бога, хвалимо», також лунатиме композиція «Многоліття» у виконанні всіх запрошених країн», — розповів «УМ» директор Рівненської обласної філармонії Олександр Тарасенко.

«28 серпня у другому відділі в органному залі Рівненської філармонії ми даватимемо сольний концерт тривалістю 40 хвилин. Прозвучать деякі твори із нашого «золотого фонду», а також нові підготовлені твори. Наш колектив виконуватиме духовну музику — старовинні кантати композиторів різних епох, різних стилів. Ми дуже зацікавлені взяти участь у цьо­му фестивалі, адже це перший в Україні фестиваль духовної музики», — наголошує художній керівник та головний диригент Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького Юрій Курач.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути