chrome firefox opera safari iexplorer

40 авто початку минулого сторіччя виставили на показ у Харкові

31 жовтня 2011 о 10:24

Довійськові автомобілі та люди у формі. Харківська центральна площа перемістилася у минуле. Найстаріші з авто — ГАЗ-М1 36-го року та Opel Admiral 39-го. Вони пережили Другу світову війну.

“Ось, зокрема, цей Opel Admiral під час війни возив генерала Вермахта. Спочатку воював проти нас, потім його захопили. Останній господар переді мною — це був Віктор Степанович Черномирдін. Це його особистий подарунок мені”, — каже президент Харківського технічного клубу «Самохід» Олександр Осетров.

Всі ці автомобілі збирали з вінта. Після війни машини залишилися у майже неробочому стані. Їхні власники відновлювали автомобілі роками. Засиджувалися після роботи у гаражі до пізньої ночі.

Гроші автолюбителі не шкодували. Головне для них — відновити машину. У середньому на кожну ретроавтівку витратили від 3 до 12 тисяч гривень. На такому автомобілі, як у Віктора Міщенка, під час війни возили командний склад та розвідку. Інколи Віктор Іванович виїжджає на ньому у місто. Каже, люди завжди дивляться вслід.

Микита Ізосов зробив своїми руками другу модель велосипеду, який винайшло людство ще у 70-х роках XIX сторіччя — це прототип того велосипеду. Каже — відчуття незабутні. Але цей велосипед не для тих, хто боїться висоти. Їздити на ньому Микита вчився недовго. Запевняє, впав лише раз, коли неправильно повернув. Тепер навчає інших правильно залазити і керувати ретродвоколісним транспортом.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути