chrome firefox opera safari iexplorer

У “Мистецькому Арсеналі” стартував форум сучасного мистецтва

02 листопада 2011 о 15:13

З викликом та глибоким художнім задумом стартував 6-ий форум сучасного мистецтва Art Kyiv Contemporary. В рамках наймасштабнішого вітчизняного форуму актуальні роботи презентували понад три десятки галерей з України, Росії, Німеччини, Франції та Швейцарії.

“Чутки повзуть про “Мистецький Арсенал”, про українське мистецтво — і це головна мета, щоб нас побачили і почули про нас в світі, щоб це було хорошим стимулом для розвитку українського мистецтва, адже, як не крути, але кожному митцю потрібна його участь у різних проектах, потрібна його наявність у музейних та приватних колекціях”, — каже генеральний директор «Мистецького Арсеналу» Наталія Заболотна.

Не обійшлося і без творчих експериментів. В рамках паралельної програми, у співпраці з авторитетними мистецькими інституціями, показали і кілька спецпроектів. Японську платформу — унікальну ретроспективну виставку шести художників, що народилися у 1965 році, польську програму “Східноєвропейський резонанс”, що в мистецькому ключі досліджує зв’язки між людьми, владою та капіталом, а також — французький проект “Roll-On, Roll-off” — про українських моряків з Марселю з кількатонним авіаційним двигуном у центрі експозиції.

“Це був експеримент. Адже люди на човні — унікальні. Вони довго у закритому просторі, не бачать нічого навколо. Там лише відчуття, лише людина і машина”, — каже відео художниця з Франції Марі Ренерт.

“Тут, у арсеналі, ми відчуваємо силу. Це місце майбутнього, у ньому сучасне мистецтво починає звучати особливо, ми це відчули”, — сказала художниця з Японія Мікі Окабе.

Не відстають і українські митці та галеристи. Вони показують тривимірні картини, іронізують на історичні теми та експериментують з підручними матеріалами. До прикладу, в інсталяції “Український прапор” використали кілька сотень окулярів та газетні вирізки — історія країни в обличчях та подіях за 20 років, а на кількаметрового Майкла Джексона пішло більш як 7,5 квадратних метрів дзеркала.

“Я, чесно кажучи, задумався про його значення, коли він помер. До цього я його не дуже серйозно сприймав. До цього я тільки чув якісь кримінальні історії, а коли ним цікавишся, виявляється, він дуже любив кіч, всякі блискучі речі. Я думаю, що це в дусі його смаку. Я думаю, якби він його побачив — він би його купив”, — сказав скульптор Олександр Алексеєв.

Також в рамках Art Kyiv Contemporary заплановані майстер-класи та спеціальні покази. Експозиція відкрита для відвідувачів до 13 листопада.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути