chrome firefox opera safari iexplorer

У центрі Чернігова встановили годинник з курантами

29 грудня 2011 о 12:53

В центрі Чернігова, на будівлі обласного апеляційного суду, встановлено і запущено годинник з курантами, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Жодної бюджетної копійки на цей годинник не витрачено. Це — подарунок місту. Основну допомогу в його придбанні надав народний депутат України Сергій Андрос», — повідомив голова апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв.

Він також висловив переконання, що цей годинник додасть Чернігову величності і значимості, особливо в очах туристів, які відвідуватимуть місто в період проведення чемпіонату «Євро-2012».

С. Тагієв розповів, що сам він — людина, небайдужа до годинників і його хобі — ремонт їх старовинних моделей. Ідея встановити куранти на башті будівлі суду виникла в нього невдовзі після переїзду в Чернігів. Ділячись нею зі знайомими, він таки знайшов людей, які зголосилися реалізувати її.

Виготовлено годинник спільними зусиллями підприємств Києва, Луганська та Харкова. Його час із точністю до долі секунди виставлятиметься супутником через GPS-прилад, який раз на добу виходитиме в космос на зв'язок.

Відтак, годинник у Чернігові — найточніший. Керуватиметься він пультом дистанційного управління. Програмне забезпечення годинника дозволяє виставляти перед його боєм 60 мелодій.

«На Новий рік ми включимо куранти на цілу добу. А так, щодня, вони звучатимуть з 7 ранку до 21-ї вечора, щоб не заважати мешканцям розташованих поблизу будинків. Бій курантів, виставлений на 100%-ву гучність, буде чутно в радіусі 6 км. Зараз гучність не перевищує 50%», — поінформував С. Тагієв.

Будівля апеляційного суду розташована на центральній — Красній площі Чернігова, де сяє вогнями головна ялинка обласного центру. Як відмітив голова суду, годинник з курантами в центрі міста досі мали тільки Запоріжжя та Миколаїв.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути