chrome firefox opera safari iexplorer

Українські медики радять «тримати себе в руках» на свята

26 грудня 2011 о 10:28

Українські медики закликають співвітчизників до культури святкування Нового року та інших різдвяних свят. Про це йшлося під час організованого головним управлінням охорони здоров'я КМДА круглого столу Новорічні свята без шкоди для здоров'я.

На думку експертів, традицію новорічного розгулу треба ламати, оскільки це шкодить здоров'ю людей, а отже, збільшує навантаження на лікарів.

«Абсолютно ясно, що шкідливо переїдати і перепивати. Час вже розвінчувати культи новорічного розгулу. Це не наша традиція — це штучно створена звичка», — вважає головний позаштатний спеціаліст ГУОЗ із терапії Марина Олійник.

Головний позаштатний спеціаліст із наркології Володимир Ярий поінформував, що госпіталізація в наркологічних відділеннях лікарень міста щорічно приблизно з 20 грудня майже припиняється, а відразу після Різдва збільшується в 15-20 разів. «Це саме той період, коли ми змушені у відділеннях реанімації та в палатах інтенсивної терапії доставляти додаткові ліжка, це саме той період, коли перед приймальним відділенням нашої лікарні вишиковуються цілі черги з карет швидкої допомоги, і це вже наслідки новорічних свят», — підкреслив Ярий.

За словами головного позаштатного спеціаліста з гастроентерології Ігоря Червака, його колеги в період новорічних свят стикаються зі збільшенням кількості хворих на гострий панкреатит і гострий холецистит. «Ці захворювання є досить важкими. Зокрема, гострий панкреатит у 30% випадків може закінчитися летально. Тому кожна людина, коли сідає за святковий стіл, помає думати про те, щоб не заподіяти шкоди своєму здоров'ю», — зазначив Червак.

Головний позаштатний спеціаліст із ортопедії й травматології Олександр Косяков у свою чергу поінформував, що, за статистикою, травматизм у цілому падає, та алкогольний травматизм хоч і повільно, але зростає. Він також розвіяв міф про те, що нетверезий чоловік при падінні менше травмується, бо розслаблений під дією алкоголю. «Навпаки, важкість травми зростає», — підкреслив фахівець.

Головний лікар Київського міського Центру здоров'я Отто Стойка зауважив, що госпіталізація в період новорічних свят значно збільшується. Він також повідомив, що в центрі здоров'я під егідою Київської міської станції швидкої допомоги працює цілодобова безкоштовна телефонна консультація. «За номером 15-83 кваліфіковані лікарі дадуть раду і зорієнтують людей, якщо вони просто розгубилися і не знають, що робити. В деяких випадках це може замінити виклик швидкої допомоги», — сказав Стойка.

Нагадаємо, що згідно з опитуванням, проведеним бізнес-довідкою 123, 71% українців зустрічатимуть Новий рік вдома, а третина наших співгромадян їде в новорічну поїздку.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути