chrome firefox opera safari iexplorer

Дослідження показали високу якість українських сирів

23 січня 2012 о 08:46

Лабораторні дослідження українського, російського і білоруського сирів показали, що всі вони мають високу якість і жодних рослинних добавок.

Такий експеримент провели журналісти ТСН  аби з'ясувати чи справді такі погані українські сири як розповідають у Росії.

Одна з головних претензій до українських виробників — додавання замість справжніх молочних жирів рослинних. Щоб бути об'єктивними, журналісти ТСН купили в Росії зразки українського, трохи російського і навіть білоруського сирів. У Києві докупили ще один, український — це аби в лабораторії порівняти, що у нас експортують, а що залишається на власних прилавках. Загалом вийшло п'ять зразків.

З"ясувалось, що кожен із цих продуктів має повне право називатись сиром — у всіх п'яти перевірених зразках рослинних жирів не виявили. Там, де з"являється бодай крапля рослинної олії (зазвичай пальмової або кокосової) закінчується сир і починається сирний продукт.

Утім, самостійно їх відрізнити — майже неможливо. Хоча треба зазначити, що серед продуктів, які найчастіше фальсифікують — згущене молоко, далі йде масло і лише потім твердий сир. «Найгірший результат, який у нас по сирам був, це коли з 10-ти зразків 2 зразки було фальсифіковано рослинними жирами», — пригадують в лабораторії.

Сомельє Сергій Винокур сумнівається, що російські сири кращі за українські. «Я не думаю, що в Росії роблять кращі сири ніж в Україні. Ми пробували завозити їх, але вони швидше пліснявіють, швидше псуються», — каже сомельє .

Однак російські чиновники претензії мають саме до нашого сиру. «Ряд підприємств, які були анонсовані, що в їх продукції є рослинні жири, взагалі останні роки не постачали своєї продукції до Росії. Тому ця заява є голослівною і нічим не обґрунтованою, тому я вважаю її політичною», — заявляє керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції.

Тим часом сирний товарообмін між Україною та Росією функціонує як і раніше. І поки чиновники та політики спекулюють на темі сиру, звичайні росіяни й далі їдять український делікатес.

21 травня

Інші дати
Мирон Зарицький
1889 – український математик, професор Львівського державного університету, дійсний член Наукового Товариства ім. Т. Шевченка (з 1927 р.), фундатор української математичної культури.
Розгорнути
Георгій Де-Метц
1861 –  український фізик і методист, авторитет у галузі радіоактивності, укладач першого в Україні курсу методики викладання фізики в школах.
Розгорнути
 Роман Сельський
1903 – український живописець, педагог. Роботи: «Двері», «Палуба корабля», «Натюрморт із книжкою», «Корабль Ванда» та ін.
Розгорнути
Народився Микола Пильчиков
(1857, м.Полтава – 1908) – український вчений-фізик, експериментатор, винахідник. Одним із перших розпочав вивчення радіоактивності, рентгенографії та радіоуправління, конструктор диференційного ареометра, термостата, сейсмографа.
На долині туман, На долині туман упав. Мак червоний в росі, Мак червоний в росі скупав. По стежині дівча, По стежині дівча ішло. Тепле літо в очах, Тепле літо в очах цвіло. (Василь Діденко)
Розгорнути