chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині з крижаного полону рятують лебедів

02 лютого 2012 о 10:38

Майже 180 лебедів, які вже більш як півтора десятка років зимують на ставках поблизу села Чортория Кіцманського району на Буковині, опинилися в скруті через морози.

Як повідомляється, озера скувало кригою, і птахи перебралися на кілька сотень метрів далі, в старе русло Черемоша.

«Але там кругом крига, а площа плеса — невелика. Птахів рятують усі», — повідомило Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області.

«Оскільки птахи раптово зникли з місця постійного перебування, в Чорториї була викликана рейдова бригада з фахівців управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області та представників громадськості. З'ясувалося, що нині 176 лебедів сконцентрувалися у вільній від криги затоці на річці Черемош», — повідомили в управлінні.

При цьому щорічно природоохоронці організовують підгодівлю лебедів взимку і ранньою весною. Для того, щоб прогодувати лебедів взимку залежно від погодних умов, потрібно від трьох до чотирьох і більше тонн кормів. Рятувальники просять усіх небайдужих з проханням відвідати птахів і допомогти з кормами. Лебедів підгодовують місцеві мешканці, працівники підприємств, туристи.

Як повідомляється, працівники МНС чергуватимуть на Черемоші. Вони разом з екологами везуть птахам корми і помпу для закачування теплого повітря під кригу. «Будуть різати також кригу біля лебединого притулку. Помпу будуть застосовувати тільки в крайньому випадку, адже шум обладнання дуже лякає лебедів: вони можуть втекти і загинути», — йдеться в повідомленні.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути