chrome firefox opera safari iexplorer

Як Україна святкувала День Перемоги

10 травня 2012 о 08:33

В українських містах пройшли пам'ятні заходи з нагоди 67-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

П'ять тисяч людей провели мітинг у Луганську з нагоди Дня перемоги

Близько 5 тис. людей провели мітинг у Луганську з нагоди 67-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. Мітинг-реквієм розпочався о 9:45 біля Пілона слави.

У ньому взяли участь голова Луганської обласної державної адміністрації Валерій Голенко, голова обласної ради Володимир Пристюк, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов, мер Луганська Сергій Кравченко, представники громадськості, ветерани та військові.

Майже всі учасники були з георгіївськими стрічками. Крім того, присутні тримали в руках червоні прапори, повітряні кулі та квіти. Виступивши з вітальними промовами, представники влади пройшли до Пілону слави, до підніжжя якого поклали квіти і вінки. Після цього пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Завершилися урочистості близько 12:00.

У Полтаві провели мітинг з нагоди Дня перемоги

Близько 7 тис. людей взяли участь в урочистому мітингу-реквіємі з нагоди 67-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. Мітинг розпочався о 10:00 біля меморіалу Слави, а в 10:30 пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, після чого відбувся урочистий салют. Об 11:00 розпочалася урочиста хода вулицею Фрунзе.

Учасники акції несли в руках державні прапори, прапори Полтави, близько 50 прапорів Перемоги, а також прапори Комуністичної партії, Соціалістичної партії і навіть Комуністичної партії Радянського Союзу.

Квіти до меморіалу поклали голова Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Удовиченко, мер Полтави Олександр Мамай, голова Полтавської обласної ради Іван Момот, представники ветеранських організацій області, вузів, військових частин, громадських організацій, трудових колективів, жителі та гості міста.

Удовиченко привітав ветеранів, підкресливши необхідність піклуватися про що залишилися в живих. Момот побажав ветеранам здоров'я і сил при передачі досвіду молодому поколінню. Потім в парку Котляревського пройшов концерт, на якому глядачі могли спробувати традиційну солдатську кашу. У Полтавській області проживає близько 65 тис. ветеранів війни, в Полтаві — близько 1,5 тис. учасників і інвалідів ВВВ.

П'ять тисяч осіб взяли участь у ході в Запоріжжі з нагоди Дня перемоги

Близько 5 тис. людей взяли участь у ході в Запоріжжі з нагоди Дня перемоги. Святкування почалося в 9:15 з покладання квітів на Алеї бойової слави біля мерії міста, після чого учасники рушили по центральній вулиці міста — проспекту Леніна.

Очолювали хід ветерани Великої Вітчизняної війни, яких везли на відкритих тролейбусних платформах і автомобілях часів війни автомотоклубу «Фаетон».

Тролейбуси були прикрашені малюнками з георгіївськими стрічками і написами: «Ми перемогли», а на платформах — встановлені військові прапори бойових частин часів ВВВ. За ними пішим ходом йшли одягнені в радянську форму учасники параду. Колону замикали представники обласних і міських властей, представники православної церкви, родичі ветеранів та жителі міста.

Хода закінчилася мітингом біля 11:00 на площі Леніна. За даними міліції, разом з учасниками параду і глядачами на заході присутнім близько 27 тис. чоловік. Святкування Дня перемоги продовжиться в 19:00 святковим тематичним концертом на Алеї трудової слави біля мерії, а також феєрверком в 21:00.

Близько 11 000 чоловік взяли участь у святковій ході в Сімферополі

Близько 11 тис. людей взяли участь у святковому ході в Сімферополі з нагоди 67-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. Хода вулицями Рози Люксембург і Павленка, перед початком якої городяни поклали квіти до пам'ятника Т-34 у сквері Перемоги, почалася приблизно о 10:00 і тривала близько години.

Представники ветеранських, профспілкових та громадських організацій у супроводі військового оркестру пройшли до Могили невідомого солдата в парку імені Гагаріна, де здійснили покладання квітів до Вічного вогню. Після цього пролунали салютні залпи.

Пам'ять червоноармійців, які загинули в роки війни, вшанували хвилиною мовчання. Крім того, за ним відслужили панахиду. У парку розгорнута польова кухня. На 19:00 на площі Леніна запланований концерт Салют Перемоги.

Кульмінацією свята стане запалювання 1418 лампад-свічок, з яких викладуть одну велику зірку на згадку про те, як день за днем ​​1418 днів радянські солдати відстоювали свою батьківщину.

У Чернігові до Дня Перемоги відбулися урочиста хода та мітинг-реквієм

У Чернігові проходять урочисті заходи з нагоди 67-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Вранці керівництво області та міста — голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, громадськість міста поклали квіти до братської могили у сквері імені Попудренка. Учасники церемонії хвилиною мовчання вшанували пам'ять командирів і солдатів, які загинули під час визволення обласного центру Чернігівської області восени 1943 року і поховані у братській могилі. Воїни Чернігівського гарнізону дали військовий салют.

Від Червоної площі колона учасників свята вирушила до Меморіалу слави. По дорозі ветеранів вітали школярі міста і жителі міста, які створили живий коридор від Червоної площі до Болдиної гори. Біля Меморіалу слави відбувся мітинг-реквієм Пам'ять серця.

Керівники області і міста звернулися до жителів міста з вітальними промовами. Зокрема, міський голова О.Соколов підкреслив, що в роки війни Чернігів зазнав колосальних матеріальних збитків і людських втрат. У місті було закатовано і розстріляно майже 50 000 жителів, понад 7000 мешканців обласного центру вивезені на примусові роботи до Німеччини. Населення Чернігова, порівняно з довоєнним часом, зменшилася в шість разів. «Але місто повстало з руїн, відновився, щоб впевнено розвиватися», — підкреслив міський голова.

Окрасою свята став хор з понад 900 учасників, в основному, представників чернігівських дитячих колективів. Ветерани, керівництво області та міста, представники місцевих політичних партій, громадських організацій, жителі обласного центру також поклали квіти до Вічного вогню на Меморіалі слави. Хвилиною мовчання вшанували загиблих в роки війни. Єпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій відслужив заупокійну літію за загиблими.

20 000 людей взяли участь у церемонії покладання квітів до монументу Слави в Дніпропетровську

Близько 20 тис. жителів Дніпропетровська взяли участь у церемонії покладання квітів до монументу Слави з нагоди 67-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Керівники Дніпропетровської області та міста, силових структур, депутати Ради, представники політичних партій, громадських організацій та релігійних конфесій, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники обласного об'єднання профспілок, представники районних рад, молодь міста поклали квіти до Монумента Слави та вшанували хвилиною мовчання пам'ять про загиблих у війні. Після цього пролунав військовий салют з 10 залпів.

Потім у небо були випущені білі голуби, а біля монумента Слави пройшов парад підрозділів Дніпропетровського гарнізону, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, курсанти університету внутрішніх справ та інституту залізничного транспорту, вихованці військового ліцею.

У Хмельницькому відкрито музей героя Радянського Cоюза Володимира Вайсера

У Хмельницькому міжшкільному навчально-виробничому комбінаті відкрито музей героя Радянського союзу Володимира Вайсера. Як повідомили в прес-службі міськради, саме в цьому приміщенні була розташована школа № 10, в якій навчався В.Вайсер в 1929—1933 роках.

Як зазначалося на урочистому відкритті, цей музей — це історія не лише однієї людини, але й історія Хмельницького, його звільнення від фашистських загарбників, історія всіх жителів Хмельницька.

У музеї представлені оригінальні експонати, які надали родичі загиблого героя, речі побутового вжитку довоєнного часу, аудіо — і відеоматеріали досліджень життєвого і бойового шляху В.Вайсера. Нагадаємо, під час визволення від фашистських загарбників України командир танка, молодший лейтенант В.Вайсер в складі роти в грудні 1943 року, обороняючи станцію Чоповичі Житомирської області, вів нерівний бій з тридцятьма ворожими танками і підбив шість німецьких «пантер» і «тигрів». Позиція була утримана і дорога на Київ танкової дивізії СС Адольф Гітлер була перекрита. У цьому бою він загинув.

Танк Т-34, на якому воював В.Вайсер, відремонтовано і названий його ім'ям з боями дійшов до Праги. Звання героя Радянського союзу лейтенанту В.Вайсеру присвоєно 25 серпня 1944 посмертно. Він також нагороджений орденом Леніна і Вітчизняної війни I ступеня.

П'ять тисяч людей провели мітинг в Сумах з нагоди Дня перемоги

Близько 5 тис. осіб провели мітинг біля монумента Слави в Сумах з нагоди Дня перемоги. О 9:30 ветерани Великої Вітчизняної війни, керівництво області та міста, громадськість та представники політичних партій зібралися біля пам'ятника розстріляному учаснику Громадянської війни Івану Федько на вулиці Петропавлівській, а потім піша колона пройшла до пам'ятника Скорботної матері та пам'ятника загиблим польським воїнам, після чого учасники мітингу здійснили покладання квітів.

Після цього на вулиці Кірова біля меморіалу Слава розпочався мітинг-реквієм, на якому виступив голова Сумської обласної державної адміністрації Юрій Чмирь, голова Сумської обласної ради Геннадій Михайленко і мер Сум Геннадій Мінаєв.

Вони привітали ветеранів, побажали їм здоров'я та довголіття. На мітингу був присутній Герой Радянського Союзу Василь Батеху. Городяни вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та поклали до монумента Слави та Вічного вогню квіти. Мітинг завершився об 11:10.

 На честь Дня Перемоги в Києві на Майдані Незалежності о 16:00 почався музичний марафон

На честь 67-річниці Дня Перемоги в Києві на Майдані Незалежності о 16:00 розпочався святковий музичний марафон.

Як повідомили в прес-службі КМДА, в марафоні візьмуть участь оркестри Збройних сил України та творчі колективи Міністерства внутрішніх справ, група ВВ, Мед Хедс, Время и Стекло, співаки Потап і Настя, Тіна Кароль, Злата Огневич, Еріка. Крім того, сучасні виконавці співатимуть відомі улюблені пісні воєнних часів, а також пісні на військову тематику в супроводі Заслуженого академічного оркестру пісні і танцю Збройних сил України.

«Завершиться святкове дійство о 21:45 феєрверком Салют Перемоги», — зазначили в столичній мерії.

Раніше сьогодні повідомлялося, що в Донецьку ветерани та чорнобильці освистали виступ депутата Рибака про соцініціативи Януковича.

 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути