chrome firefox opera safari iexplorer

Син Януковича хоче зменшити кількість українського кіно на ТБ і в кінотеатрах

18 червня 2012 о 12:18

Син президента, депутат від Партії регіонів Віктор Янукович-молодший зареєстрував у Верховній Раді три законопроекти, спрямовані, з його слів, на розвиток вітчизняного кінематографа.

Про це пише газета «Комерсант-Україна».

Серед інших пропозицій, Янукович пропонує скасувати чинну 30-процентну частку квотування національних фільмів, обов'язкову для всіх кінотеатрів і телеканалів, і вводити її поетапно: протягом 2012—2013 років 5%, в 2014 році -10%, 2015-м -20 %, з 2016-го -30%.

На думку експертів, ця новація спричинить за собою поступову русифікацію кінематографа.

"Зниження квоти національних фільмів звільнить телеканали від необхідності показувати українське кіно, і нас накриє російськомовний телепродукт», — вважає колишній голова Державного агентства з питань кіно Ганна Чміль.

У свою чергу представники телеканалів стверджують, що ні 30-відсоткової, ні 5-відсоткової норми показу національних фільмів дотриматися неможливо.

"В Україні не знімається такої кількості фільмів, нам нема з чого вибирати», — пояснив генеральний директор телеканалу ТВі Микола Княжицький.

Також Янукович запропонував внесення змін до законів, пов'язаних з кіноіндустрією, а також до Податкового і Митного кодексів. Зокрема, до закону про кінематографію вводиться поняття суб'єкта кінематографії — фізичної або юридичної особи, зайнятої виробництвом, прокатом, дублюванням або тиражуванням фільмів, виготовленням кіноматеріалів. Суб'єктів кінематографії пропонується до 2016 року звільнити від ПДВ і митного збору при ввезенні кіноплівки і фотохімікатів.

Для фінансування кіноіндустрії Янукович пропонує також ввести новий податок. Зокрема, для демонстраторів, дистриб'юторів і прокатників фільмів передбачаються щоквартальні відрахування в розмірі 5% від валового доходу, а для операторів і провайдерів телекомунікацій — 2%. Кошти повинні надходити до спеціального фонду держбюджету, адмініструвати їх буде Держкіно.

Схему розподілу коштів у відомстві поки не коментують.

«Це ще буде обговорюватися з депутатами і в комітетах. Це серйозна державна позиція, спрямована на розвиток кінематографа. Законодавчі зміни готувалися впродовж півтора року», — повідомила голова Держкіно Катерина Копилова.

У свою чергу телекомунікаційні провайдери вважають, що нові податкові збори призведуть до подорожчання послуг.

«Інтернет-галузь слід розвивати як інноваційну, а не обтяжувати додатковими податками. Оскільки податок буде розраховуватися не з прибутку, а з обороту, послуги інтернету подорожчають мінімум на 20%», — сказав газеті виконавчий директор Інтернет Асоціації України Володимир Куковський.

Цю точку зору підтримали кінопрокатники.

«Податок в 5% від обороту призведе до подорожчання квитків у кіно на 10-20% і не допоможе розвитку вітчизняного кінематографа. Українське кіно не буде прибутковим і касовим, у нього занадто маленька аудиторія. Щоб бути прибутковим, фільм повинен зібрати мінімум 4,5 млн доларів касових зборів», — вважає співвласник одеського кінотеатру «Золотий Дюк» Владислав Царьов.

Як повідомляли Ukranews, влітку 2010 року Кабмін наклав заборону на видачу прокатного посвідчення фільмам, не дубльованим або не озвученим на території України, а вже в жовтні скасував обов'язковий дубляж на українську мову.

У квітні цього року приватне акціонерне товариство B & H, яке працює на ринку прокату кінофільмів, заявило про те, що співробітники податкової міліціїнезаконно вилучили з їхнього офісу бухгалтерську документацію, комп'ютери та інше обладнання, що використовується для дубляжу фільмів, а також копії кінофільмів.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути