chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові показують унікальну виставку старожитностей «Код Трипiлля»

14 червня 2012 о 13:35

У Західній Україні така масштабна виставка трипільської культури як “Код Трипілля”, проводиться вперше, раніше експонати презентували лише у Києві.

Унікальною колекцією артефактів володіє Благодійний фонд «Платар». На сьогодні туди входять близько 400 старожитностей, датовані періодом 4500- 3000 рр. до н. е.

До Львова у палац Потоцьких привезли найцікавіші предмети колекції. Деякі вироби унікальні і не мають аналогів серед знахідок, зроблених за останні 130 років дослідження трипільських пам’яток.

Відвідувачі, що цікавляться витоками української нації, можуть знайти на цій експозиції багато цікавого: біноклеподібні посудини, які використовували з ритуальною метою, обрядові статуетки жінок, адже трипільський цивілізаційний устрій функціонував за принципом матріархату, різноманітні глечики та миски, у яких наші предки зберігали зерно, моделі хатин трипільців, а також їхніх ритуальних споруд.

Окрасою виставки стали діючий верстат та писанки, які повторюють трипільську символіку.

Допитливі очі можуть тут розпізнати хрест у різних формах, сонце, язичницьку зірку, хлібець, що виконував функцію своєрідного календаря, хвилі, стилізований орнамент дуальності, слов’янський аналог східному інь-янь.

Керамічні вироби засвідчують розвиток ремісничої майстерності та еволюцію художніх стилів протягом трьох тисячоліть на землях від Дністра на заході до Дніпра на сході.

Умовно вартість усієї колекції оцінюють у 2,2 мільярда доларів. Зараз трипільські старожитності знаходять на землях трьох держав – Румунії, Молдови та України. Від Прикарпаття на заході до Середнього Подніпров’я на сході, від Волині до узбережжя Чорного моря на півдні знайдено сліди древньої цивілізації.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути