chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові збирають круглий стіл щодо спадщини Возницького

01 червня 2012 о 11:34

Голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Костюк цілком поділяє позицію мистецького активу Львівщини щодо належного збереження культурної спадщини Бориса Возницького – зокрема, врятованих полотен Альтамоне – та переконаний, що полотна повинні належати «Львівській картинній галереї» (Михайло Костюк не знає, що цей культурний заклад вже давно перейменовано у Львівську галерею мистецтв? – ZIK).

Про це керівник області заявив сьогодні, 1 червня, під час зустрічі з мистецьким активом Львівщини, – інформує прес-служба Львівської ОДА.

«Я солідарний з вами і поділяю вашу позицію. Вчора у мене була телефонна розмова з міністром культури України, і він запевнив, що жодних кроків щодо переміщення полотен не здійснюється», – наголосив голова ЛОДА.

Михайло Костюк закликав митців і музейників не піддаватись на політичні спекуляції і не дозволити використати своє чесне ім’я для цілей політиків. «Ви маєте гарну крайову і національну позицію. І я буду з вами», – наголосив Михайло Костюк.

Голова Львівської ОДА також повідомив, що сьогодні збирає круглий стіл щодо даної ситуації, на який особисто запросив міністра культури України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що масштабні полотнища з Львівської галереї мистецтв, відреставровані Борисом Возницьким, хочуть «перемістити» у римо-католицький костел до Жовкви. На Львівщину з цього приводу у п’ятницю прибуде сам міністр культури Михайло Кулиняк і голова Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури Андрій Вінграновський.

Тим часом — митці влаштували пікет під ЛОДА

Під Львівською обласною державною адміністрацією – пікет. Музейники, митці, інтелігенція прийшли до чиновників, аби засвідчити свою готовність до останнього відстоювати культурні артефакти, які зібрав і зберіг Борис Возницький.

Серед учасників пікету – викладачі і студенти Львівської національної академії мистецтв, коледжу ім. Труша, філій Львівської галереї мистецтв, інших культурних установ. Тут художник Любомир Медвідь, поет і громадський діяч Ігор Калинець, захисник архітектурної спадщини Андрій Салюк, актор театру Заньковецької Богдан Козак та інші.

Вони підготували листа-звернення до представників облради та облдержадміністрації. У листі – сім пунктів, де аргументовано пояснено з уст спеціалістів, чому картини на батальну тематику передавати у жовківський костел не можна.

Ігор Калинець, зокрема, зазначив, що хай процедура передачі у депозит на тимчасове експонування передбачена законодавством, але обов’язкова умова такого обміну – це рівнозначні умови зберігання. А у костелі таких умов однозначно нема, як у музеї. Також він спростував аргумент щодо повернення пам’яток на їх колишнє місце. Каже, батальні полотнища зберігалися у замках, для них малювалися і надалі там їм і місце – в Олеську і Золочеві. Не місце монументальним полотнищам на батальну тематику у храмі, де мали б розміщуватися сакральні твори мистецтва.

До учасників пікету вийшов голова облради Олег Панькевич. Каже, особисто дзвонив до міністра культури Михайла Кулиняка і той підтвердив, що сьогодні матиме зустріч у Жовкві із польськими дипломатами. Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк теж вийшов до музейників і сказав, що тема розмови українських і польських політиків йому не відома, але причин хвилюватися нема – загроза для фондів Возницького не є офіційно підтверджена.

Музейники занервували, адже інформація про передачу картин з фондів Возницького обростає чутками і версіями. За одною з них ці картини узагалі можуть вивезти до Польщі. Якихось деталей щодо зустрічі, її учасників та потенційних наслідків Костюк так і не озвучив. Лише сказав, що незаконно нічого з музею переміщуватися не буде і що він на стороні пікетників. Також заявив, що позицію музейників сьогодні зранку озвучив високопосадовцям державного рівня.

Панькевич також додав, що депутати поїдуть на 11:00 у Жовкву, хоча їх і не запрошували. І що запросять міністра культури Кулиняка до Львівської облради на 15:00 на засідання президії. Місце зустрічі, себто де саме у Жовкві буде присутній міністр культури, так і залишилося не озвученим попри неодноразові розпитування.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути