chrome firefox opera safari iexplorer

Українські вчені розробили унікальний скальпель

25 червня 2012 о 12:34

Вчені Національного авіауніверситету і Аерокосмічного інституту розробили рідинний струменевий скальпель, який дозволить при операціях на печінці, шлунку, а також при видаленні злоякісних пухлин, практично не пошкоджувати судинну систему.

За словами вчених, скальпель вже успішно пройшов випробування на тваринах, пише газета Сегодня. «В апараті, призначеному для проведення операцій на внутрішніх органах людини, реалізована так звана струменева технологія», — розповів один з авторів новинки, науковий керівник проекту професор Віктор Бочаров.

За його словами, вона використовується в авіапромисловості, а тепер і в медицині. Під впливом високого тиску нем'язові тканини видаляються практично без пошкоджень судинної системи, тобто при мінімальній крововтраті.

Після сертифікації прилад хочуть запустити в серійне виробництво. Директор центру хірургії професор Володимир Скиба каже, що скальпель краще західних аналогів — він надійний, економічний і багаторазового використання.

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути