chrome firefox opera safari iexplorer

На Хортиці влаштували фестиваль гончарного мистецва

06 серпня 2012 о 11:04

Посуд, іграшки, сувеніри – все це нині можна побачити на Хортиці. Місцевий майстер Олександр Шкаликов робить фігурки на зразок трипільських — не на гончарному колі, а вручну.

Олександр Шкаліков майстер: «Ідея була – залишать сліди рук. Тобто, якщо це зроблено руками, хотілося, щоб пальці і сліди рук залишалися на цій скульптурі. Не шпаклювать, не виглажувать, не ховать оці сліди». 

Гості фестивалю можуть не лише спостерігати за роботою майстрів. Їх самих припрошують спробувати сісти за гончарне коло. Зроблене власноруч можна забрати з собою на згадку.

Гончар: «Приятное ощущение, потому что глина мягкая и очень пластичная. То есть может и не много я делала, там, ассистентом поработала, можно так сказать. Но удовольствие получила». 

Чи не найбільше майстер-класів на фестивалі провів львів'янин Михайло Дідківський. Чоловік каже, його тішить, що до давнього ремесла інтерес не зникає.

Михайло Дідківський гончар: «Це видно навіть з тієї черги, яка стоїть тут поруч, і як намагаються молоді бути спадкоємцями цього ремесла. Я думаю, це підтверджує, що гончарство не перестало бути актуальним, воно цікаве і зараз, надалі: для молоді, і воно цікаве для нас зрілих майстрів».

Фестиваль «Гончарі на Хортиці» проводять третій рік поспіль. Вже і певні традиції склалися — гончарі проведуть конкурс на виготовлення кращого сувеніра
на тему козацтва, острова Хортиця та самого Запоріжжя.

Джерело: 5 канал
Розділи: Новини культури

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути