chrome firefox opera safari iexplorer

2012 рік став одним із найтепліших в історії спостережень

16 січня 2013 о 08:55

У десятку найтепліших за більш ніж 130 років інструментальних спостережень увійшов 2012 рік. Він також став найспекотнішим в історії для всієї території США за винятком Гаваїв і Аляски.

Про це йдеться у спільних звітах американського космічного агентства NASA і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) США.

Методики, які використовують фахівці Центру космічних досліджень імені Годдарда (GISS) в НАСА і NOAA, незначно відрізняються. За даними NASA, 2012 рік посідає дев'яте місце в рейтингу найтепліших із середньою глобальною температурою близько 14,6 градуса Цельсія, що на 0,6 градуси вище норми, встановленої на рівні середини минулого століття. NOAA ставить 2012 рік на 10-у позицію з середньою температурою в 14,5 градуса Цельсія і відхиленням від історичної норми в 0,57 градуса.

За даними NASA, всього з 1880 року середня глобальна температура поверхні планети зросла на 0,8 градуса, при цьому за цей же період концентрація вуглекислого газу в атмосфері через діяльність людини збільшилася з 285 частин на мільйон обсягу до більш ніж 390.

За даними американських метеорологів, у середньому в останні 130 років глобальна середня температура зросла на 0,06 градуса Цельсія в десятиліття, а в середньому з 1970 року — майже в три рази швидше, на 0,16 градуса в десятиліття.

Як зазначає NOAA, 2012 рік став 36-м роком поспіль, в якому глобальна середня температура була вищою від історичної норми. При цьому потрапити на восьму позицію списку найтепліших років 2012 році не дав лише аномально холодний грудень в Північній півкулі.

Для території 48 штатів США за винятком Гаваїв і Аляски минулий рік став найспекотнішим з 1895 року — він побив попередній рекорд 1936 майже на 0,6 градуса Цельсія.

З точки зору кількості опадів 2012 рік в середньому для всієї земної кулі був близький до норми, однак в окремих регіонах умови були екстремальними. Так, від посухи в минулому році постраждали Росія, Україна і Казахстан, центральна частина північноамериканського континенту, північний схід Бразилії. Навпаки, на заході і в центральній частині Африки, у Великобританії і Фінляндії кількість опадів перевищила норму.

NOAA також нагадує, що у вересні 2012 року були оновлені рекорди мінімальної площі льодового покриву в Арктиці і, навпаки, льодового максимуму в Антарктиці, на рівні в 3,41 і 19,44 мільйона квадратних кілометрів відповідно.

Розділи: Довкілля

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути