chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні стартує проект «Місяць Миколи Вінграновського»

22 січня 2013 о 14:01

В Україні почалася підготовка до масштабного проекту «Місяць Миколи Вінграновського», присвяченого одному з найяскравіших українських «шістдесятників».

Про це на відкритті мультимедійної інсталяції «Світлотінь» у «Мистецькому Арсеналі» оголосив Андрій Вінграновський — син поета, голова благодійного Фонду імені Миколи Вінграновського, повідомляє ЛітАкцент.

«У 2012 році виповнилося 50 років від того дня, коли побачила світ перша збірка Миколи Вінграновського «Атомні прелюди». А в 2013-му нас чекають ще три круглі дати: 30 років від дня видання повісті «Літо на Десні» і дитячої збірки «На добраніч», а також 10 років від публікації його останньої повісті «Манюня». Ми поставили за мету заново розкрити Україні багатогранність особистості Миколи Вінграновського, разом згадати про талановиту людину, яка творила поза часом», — зазначив Андрій Вінграновський.

У рамках «Місяця Миколи Вінграновського», для проведення якого був обраний квітень 2013 року, будуть реалізовані різнопланові ініціативи: від ретроспективи фільмів знаменитого актора й режисера, фото-, відео- і музичного проектів до конкурсу серед українських школярів.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути