chrome firefox opera safari iexplorer

Власники столичних пабів готові платити штрафи за курців

15 січня 2013 о 09:35

Пройшов місяць з моменту вступу в силу закону про заборону куріння. Нагадаємо, з 16 грудня минулого року заборонено курити в кафе і ресторанах, на зупинках транспорту, стадіонах і в підземних переходах.

Зазвичай порожній пивбар на Солом'янці тепер навіть у будні забитий під зав'язку. Тут відпочити під сигаретку дозволяють тим, хто гуляє на 150 грн з людини і залишає щедрі чайові — 30 грн і більше. Разом з дорогим пивом і хорошими закусками приносять попільничку. В іншому київському пабі неподалік від Бесарабського ринку дозволено курити в туалеті, повідомляє Сегодня. Незважаючи на те, що штрафи за куріння серйозні — 170-340 грн для фізосіб і від 1000 до 10 000 для господарів кафе — в столиці будуть продовжувати курити. Так вважає президент асоціації ресторанів України Ольга Насонова.

«Для деяких барів клієнти-курці — це спосіб виживання. Наведу конкретний приклад: місячний дохід однієї київської кав'ярні становить 400 тис. грн. Після введення закону заклад втратив 20% клієнтів, а це 80 тис. грн. Навіть якщо вони кілька разів на місяць платитимуть максимальний штраф, в будь-якому випадку залишаться в плюсі », — пояснює ресторатор. Адвокат Тетяна Монтян вважає, що закон про заборону куріння розколов столицю більше, ніж будь-який інший.

«Про що можна говорити, якщо народні депутати димлять в курилках? Їх приклад будуть наслідувати й інші, — вважає Монтян. — А міліція не буде контролювати виконання закону за винятком випадків, коли зможе на цьому заробити. У них вистачає вбивств і згвалтувань».

З нею не згоден начальник ЦГЗ київської міліції Ігор Михалко: «Перевірки проводяться.За місяць було складено більше 1000 адмінпротоколів ». Один з авторів законопроекту про заборону куріння Євген Царьков вважає, що січень є втраченим місяцем для будь-якої законодавчої ініціативи: «Після свят контролюючі органи почнуть наводити порядок.

У Туреччині та Австрії аналогічний закон пройшов адаптаційний період близько трьох місяців. Тому я вважаю, що в громадських закладах Києва повністю заборонять курити вже влітку ».

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути