chrome firefox opera safari iexplorer

Вакцинація: право чи обов’язок

15 лютого 2013 о 09:33

Нещодавно відбувся круглий стіл на тему «Вакцинація в Україні: право чи обов’язок», на якому обговорили стан нормативно-правової бази щодо забезпечення захисту дітей від інфекційних захворювань, забезпечення прав дитини на освіту у разі відмови батьків від вакцинації, гарантії безпеки існуючого порядку проведення вакцинації та інше, пише Голос України.

Колізія, яку давно намагаються вирішити

Конституція України гарантує кожному право на освіту. Одночасно Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» чітко вказує, що дітям, яким не зробили профілактичного щеплення, відвідувати дитячі заклади заборонено. Навіть у межах Закону України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» є суперечності. Наприклад, стаття 10 цього закону зобов’язує громадян робити щеплення. Стаття 43 цього ж нормативного акту надає дієздатному пацієнту право відмовитися від лікування (за дітей рішення приймають їхні батьки). Як бачимо, ситуація досить неоднозначна.

Україною прокотилася хвиля судових процесів, ініціаторами яких були невдоволені батьки через те, що їхній дитині відмовили у прийнятті до дитячого закладу через відсутність щеплення.

Судова практика зазвичай виступає на боці батьків. На відомчому рівні МОНмолодьспорту зробило спробу усунути проблему, пов’язану з реалізацією громадянами двох можливостей — права на освіту та права на відмову від вакцинації. Своїм листом міністерство зобов’язувало керівництво освітянських закладів допустити до навчання за наявності позитивних медичних довідок (де вказано, що дитина може відвідувати дитячі заклади). Проте лист міністерства не є нормативно-правовим актом, а тому має лише рекомендаційний характер. Істотним кроком для вирішення проблеми може стати законопроект, уже прийнятий у другому читанні на сесії парламенту. З його прийняттям невакцинованим дітям нарешті дозволять на законодавчому рівні відвідувати дитячі заклади.

Щеплення гірше від самої хвороби, якій воно має запобігти

На круглому столі всі як один експерти нарікали на недосконалість інформації щодо захворювань у країні, яку надає Міністерство охорони здоров’я України. «На сайті МОЗ можна побачити лише статистику захворювань на туберкульоз та дифтерію і жодної інформації щодо інших небезпечних хвороб. «Відсутність інформації заважає батькам усвідомити всю небезпеку хвороб, на які часто хворіють діти», — каже Андрій Роханський, голова експертної групи Консультативної ради при Уповноваженому з прав людини. Нині така ситуація, що батьки більше бояться вакцинації дітей, ніж самих хвороб.

«В Україні зареєстровано 8000 лікарських засобів і близько 1000 з них не гарантують потрібного ефекту»,

— зазначила перший заступник голови Державної служби України з лікарських засобів Інна Демченко. За її словами, на ці ліки витрачено близько п’ятої частини цільових коштів.

Водночас медики країни впевнені, що вакцинація — це єдиний шлях забезпечення охорони здоров’я дітей. Вакционісти запевняють, що за останні роки в Україні не зафіксовано жодного летального випадку через неякісну вакцинацію.

А на думку головного дитячого імунолога країни Федора Лапія, ті батьки, які через свої погляди не бажають віддавати свою дитину до дитячого колективу, мають самостійно забезпечити розвиток та освіту дитини. Зокрема, в США невакцинованих дітей не допускають до дитзакладів, проте держава забезпечує альтернативні способи здобуття початкової освіти, як от заочне або дистанційне навчання. В Україні, на жаль, такої системи поки що немає.

У підсумку

Спеціалісти впевнені, що щеплення дітей надзвичайно потрібне й обов’язком держави є забезпечення кожного якісною вакциною. Всі зійшлися на думці, що дитину мають допускати до дитячих закладів, якщо її батьки відмовляються від щеплення. «Ми повинні відновити довіру людей до вакцинації», — думка більшості присутніх на круглому столі.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути