chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені стверджують, що спів може перемогти хропіння

22 серпня 2013 о 10:29

Тим, хто страждає від хропіння, радять співати по 20 хвилин на день протягом чотирьох місяців
Клінічні випробування, проведені вченими з Університету Ексетера (Великобританія), показали: спів зміцнює м'язи горла, що зменшує прояв обструктивного апное сну (розладу, за якого людина перестає дихати під час сну). Апное характеризується наявністю хропіння і сприяє розвитку гіпертонії і зупинки серця.

Хропіння, як відомо, може бути викликане ослаблими м'язами піднебіння і глотки. Певні заняття, що проходять у співаків, тренують ці м'язи. Це на замітку вирішив взяти лор Малкольм Хілтон, зібравши для експерименту 60 осіб з хронічним хропінням і 60 осіб з помірною та слабко вираженою формою апное.

Протягом трьох місяців деякі з пацієнтів займалися за програмою, що передбачала щоденні 20-хвилинні вправи. До кінця експерименту виявилося, що співаючі добровольці рідше і менше стали страждати від хропіння. Саме хропіння ставало тихіше, а якість сну підвищилася. Що важливо — заняття були прості, і люди з ними легко справлялися.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути