chrome firefox opera safari iexplorer

60% українських керівників вважають себе щасливими, – дослідження

28 жовтня 2013 о 12:21

Конкуренція у сфері вищого менеджменту – одна з найбільш гострих на українському ринку праці. При цьому зарплатні очікування «ТОПів» і директорів компаній у середньому втричі перевищують пропозиції від роботодавці.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна.

Як зазначається, на одне вакантне місце у галузі вищого менеджменту претендує чотири-п’ять кандидатів. Про це свідчить hh.Індекс – співвідношення кількості резюме до кількості вакансій.

За умов, коли попит значно перевищує пропозицію, ТОП-менеджери вимушені демонструвати високі професійні якості. 97% із них мають диплом магістра, а кожен четвертий вільно розмовляє англійською. Досвід роботи в керівників вищої ланки також солідний: 90% кандидатів на директорське крісло працюють не менше шести років.

У сфері вищого менеджменту домінують чоловіки. Серед ТОП-менеджерів суттєво більше чоловіків, ніж жінок (80% проти 20%). Але, незважаючи на те, що жінок серед вищих керівників мало, вони не поступаються чоловікам ні в жорсткості, ні в діловій хватці. За даним попередніх опитувань, саме жінок офісні співробітники вважають більш авторитарними лідерами.

Найчастіше ТОП-менеджер – це чоловік 36-45 років (кожен другий). Але все більше випадків, коли на керівну позицію потрапляють молоді спеціалісти до 30 років.

На думку генерального директора Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Марини Маковій, бути молодим «ТОПом» складно, але неймовірно цікаво.

«Керівником я стала рано – у 22 роки: ми з партнером разом організували компанію та зібрали команду. Було складно, адже мені не вистачало управлінського досвіду, багато чого вчилась робити інтуїтивно. HeadHunter Україна я очолила пізніше, і мені довелося миттєво «апгрейдити» себе на тему специфіки бізнесу, менеджменту та інших напрямків. Спочатку доводилось працювати не те, що без вихідних, – реально ночувати на роботі. Врятувала мене моя друга освіта психолога, яка навчила досить багатогранно дивитись на життя. Думаю, що в роботі мені дуже допомагає цілеспрямованість і оптимізм», – стверджує Марина Маковій.

Як зазначається у дослідженні, не забувають лідери компаній і про свою фізичну форму: кожен другий ТОП-менеджер знаходить час для занять спортом не рідше, ніж через день, відвідуючи тренажерний зал. А ось пообідати на роботі стабільно не встигають 25% керівників компаній. Проте саме серед них набагато більше щасливих і врівноважених людей, ніж серед решти співробітників. 60% ТОП-менеджерів вважають себе щасливими людьми, а двоє із трьох бізнес-лідерів, навіть якщо відчувають нервозність, то досить рідко.

44% керівників вищої ланки мешкають у столиці. А на роботу, як зізнались 40% ТОП-менеджерів, їм значно комфортніше ходити в одязі ділового стилю.

Зарплатні очікування великих керівників у середньому втричі перевищують те, що їм можуть запропонувати роботодавці. Усереднена бажана зарплата кандидата на посаду ТОП-менеджера складає близько 75 тис. грн, при цьому середня пропонована зарплата в Україні для цієї посади знаходиться на рівні 26-27 тис. грн.

Інформація була отримана в результаті аналізу бази резюме і вакансій на Міжнародному кадровому порталі hh.ua за 1-3 квартали 2013 року.

Джерело: zik.ua
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути