chrome firefox opera safari iexplorer

Прообраз «Собору» Гончара горів на Дніпропетровщині

15 січня 2014 о 13:40

Дерев'яний козацький Свято-Троїцький собор, що став прообразом у відомому романі класика української літератури ХХ століття Олеся Гончара «Собор», загорівся в середу у місті Новомосковську, що на Дніпропетровщині.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив керівник відділу зв'язків із пресою головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області Дмитро Вдовиченко.

«Повідомлення про пожежу надійшло в середу о 8 год. 50 хвилин. Горів один з куполів собору. Вже о 9 годині 44 хвилин пожежа була локалізована, проте наразі вона повністю не ліквідована», — зазначив Вдовиченко, не уточнивши ймовірної причини пожежі.

Служби у Свято-Троїцькому соборі наразі не проводяться, він перебуває на реконструкції.
Нагадаємо, реставрація унікального шедевру української архітектури — Свято-Троїцького собору в Новомосковську, створеного у стилі українського (козацького) бароко і побудованого з дерева без жодного цвяха, — почалася в 2010 році. Він входить до державного реєстру національної культурної спадщини України. Остання реставрація собору, побудованого в середині 70-х років XVIII століття, була проведена в 1888 році.

Наразі це наймасштабніша реконструкція пам'ятки архітектури в Україні. Її загальна вартість — близько 30 млн грн. Уже реставровано три куполи та відкрито після реконструкції присоборну площу. Згідно з планом Свято-Троїцький Собор у Новомосковську буде повністю відновлений за 2-2,5 роки.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути