chrome firefox opera safari iexplorer

Комісія з прав людини: «Янукович має негайно припинити застосування сили»

19 лютого 2014 о 16:54

Вжиті владою заходи практично рівнозначні запровадженню у незаконний спосіб надзвичайного стану в столиці країни.

Про це заявляють в Громадській комісії з розслідування та попередження прав людини.

«Головна відповідальність за подальшу ескалацію порушень прав людини, вбивства, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, тортури, переслідування за політичними мотивами та інші злочини проти людяності лягають на президента України, його оточення та керівників силових відомств. Про це заявили представники Комісії з розслідування порушень прав людини в Україні. Вони вимагають владу припинити неправомірне застосування сили до протестувальників», — йдеться в заяві.

«Події кривавого вівторка 18.02.2014 засвідчили, що керований Януковичем антиконституційний авторитарний режим перейшов до широкомасштабної війни проти українського народу. Ця війна супроводжується новою хвилею грубих порушень фундаментальних прав та основоположних свобод людини», — наголосив Голова комісії професор Володимир Василенко.

«Співучасниками злочинного штурму Майдану є керівники КМДА та столичного метрополітену, які свавільно зупинили рух метропоїздів і, тим самим, позбавили жителів Києва можливості прийти на допомогу захисникам свободи у критичний момент», — також йдеться у заяві.

«Разом з блокуванням силами ДАІ доріг на підступах до Києва та Майдану, обмеженням трансляції 5-го каналу, інформаційною блокадою, запровадженою на офіційних та контрольованих владою каналах, всі зазначені заходи практично рівнозначні запровадженню у незаконний спосіб надзвичайного стану в столиці країни», — підкреслюють у Комісії.

Комісія закликала співробітників правоохоронних органів за жодних обставин не вдаватись до жорстокого і надмірного застосування сили та спеціальних засобів: «Згідно зі статтею 60 Конституції України ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження і накази. Віддання і виконання явно злочинного наказу тягне кримінальну відповідальність».

Представники Комісії наголосили, що злочини проти людяності не мають терміну давності, а особи які їх вчинили, незалежно від свого статусу, підлягають відповідальності згідно з нормами національного та міжнародного права, а також процедурами Міжнародного кримінального суду.

Комісія вимагає від Януковича негайно припинити неправомірне застосування сили до мирних учасників протестних акцій в місті Києві та в усіх регіонах України.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути