chrome firefox opera safari iexplorer

Європарламент повністю підтримав Україну і вимагає виведення російських військ з Криму

13 березня 2014 о 15:42

Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку української влади.

Як повідомляється в тексті документа, Крим є невід'ємною частиною території України і «був визнаний такою РФ і міжнародним співтовариством».

Таким чином, євродепутати закликали до врегулювання кризи, «виведення всіх збройних сил, які незаконно перебувають на українській території», а також вимагають «повної поваги до міжнародного права і зобов'язань, які випливають з чинних конвенцій».

В резолюції йдеться також про те, що згідно з конституцією України, Крим може організовувати референдуми з питань місцевого значення, а не зі змін кордонів, визнаних на міжнародному рівні. Тому, «референдум з питання приєднання до РФ буде розцінюватися як незаконний».

Європейські депутати висловили переконання в тому, що «налагодження конструктивного діалогу є кращим засобом домогтися прогресу на шляху вирішення будь-якого конфлікту та досягнення довгострокової стабільності в Україні».

Крім того, Європарламент закликав світ підтримати Україну.

Євродепутати висловилися за розгортання місії спостерігачів ОБСЄ в Криму, підтримали ініціативу створення контактної групи під егідою ОБСЄ.

Також Європарламент вказав на те, що відповідно до статті 49 Договору про ЄС, «Україна, як і будь-яка інша держава Європи, яка має європейську перспективу і може подавати прохання про вступ до союзу за умови приєднання до демократичних принципів і поваги фундаментальних свобод, прав людини, прав меншин, а також правової держави».

Нагадаємо, США відмовилися визнавати будь-які рішення референдуму в Криму 16 березня.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути