chrome firefox opera safari iexplorer

Євросоюз та Україна сьогодні підпишуть угоду про асоціацію

21 березня 2014 о 10:13

Європейський Союз та Україна 21 березня підпишуть угоду про асоціацію.

З європейського боку свій підпис поставить президент Європейської ради Герман ван Ромпей, з українського – прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, зазначає «Радіо Свобода».

Сторони також підпишуть у Брюсселі додатковий документ, так званий «заключний акт», згідно з яким тимчасове, до затвердження в парламентах України і країн-членів ЄС, виконання політичної частини угоди розпочнеться негайно.

А економічна частина набуде чинності після завершення виборчого процесу в Україні, у проміжку між літом 2014 та початком 2015 року.

Додатковий документ, стверджують правники, може бути підписаний навіть за відсутності лідерів, на технічному рівні.

«Ми збираємося підписати з прем'єр-міністром України надання угоди про асоціацію і зафіксувати сильне політичне партнерство, яке наблизить Україну і ЄС один до одного. Це демократичний вибір, який зробила Україна», — сказав президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

«Ми твердо збираємося підписати іншу частину угоди в установленому порядку. Європа сподівається на Україну в довгостроковій перспективі», — наголосив він.

Про подробиці асоціації читайте тут.

Україна та ЄС планували підписати угоду про асоціацію ще на саміті ініціативи «Східне партнерство» у Вільнюсі 29 листопада 2013 року. За тиждень до підписання уряд президента Віктора Януковича призупинив процес євроінтеграції.

Це поклало початок драматичним подіям, які спричинили загибель протестувальників проти влади, відставку і втечу з України багатьох представників влади Януковича, включно з самим відстороненим президентом.

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути