chrome firefox opera safari iexplorer

Про що «говорять» ваші ноги?

15 липня 2014 о 15:10

Про що «сигналізують» нам набряклі ноги? Чому під вечір виникає відчуття важкості і втоми ніг? Що означають нічні судоми? Лікарі попереджають: все це – перші симптоми хронічних захворювань вен нижніх кінцівок (ХЗВ). Статистика невблаганна: У 8 з 10 жінок з подібними скаргами виявляється ХЗВ. Вік до 30 років перебуває в зоні особливого ризику!

Запитайте себе: чи бувають у вас набряки в ногах, тяжкість, почуття розпирання, втома, болі або судоми? Навіть одна ствердна відповідь говорить про можливий початок розвитку захворювань вен. Так що ж таке ХЗВ і кого це може торкнутися в першу чергу?

ХЗВ — Хвороба тридцятирічних

Кров по венах нижніх кінцівок тече знизу вгору, тобто проти дії сили тяжіння. Що ж заважає крові в нормі повертатися назад? Для цього усередині вен є особливі структури – венозні клапани. В основі ХЗВ – порушення венозного відтоку і запальні зміни в стінці вени і клапанів. Формується порочне коло – одне явище провокує і посилює інше. Підвищення тиску в вені призводить до розвитку запалення, і навпаки: що виникло запалення в клапанах і венозної стінки ще більше сприяє порушенню відтоку крові. Венозна стінка нижче клапана розтягується, формується так звана варикозно розширена вена. Надалі без належного лікування хвороба прогресує, розвиваються ускладнення, найважче з яких – трофічна виразка. Важливо пам’ятати що симптоми ХЗВ (тяжкість і біль в ногах, відчуття розпирання і набряклості) – перші сигнали негаразду в венозній стінці, коли ще зовнішніх змін, помітних оку, немає.

image_561012111925281198117

Відомо, що жінки страждають від ХЗВ в 4-6 разів частіше, ніж чоловіки, причому перші ознаки захворювання спостерігаються вже у віці 25-30 років. І не дивно, адже цьому сприяє безліч факторів, таких як носіння незручного взуття і тісного одягу, високий зріст, зайва вага, вагітність (варикоз спостерігається у 50% вагітних), спадкова схильність, навіть менструація і прийом гормональних контрацептивів. Дуже часто хвороба зачіпає тих, хто багато часу проводить сидячи, або стоячи: педагогів, офісних співробітників, працівників салонів краси, стюардес і фахівців багатьох інших професій.

Виходячи з перерахованих факторів, напрошується висновок: ХЗВ – це захворювання, яке може торкнутися кожної жінки. Але навіть при такій статистиці хвороби можна уникнути, або максимально відкласти її розвиток. Як же це зробити?

Підступні симптоми

Проблема раннього діагностування ХЗВ в тому, що перші прояви захворювань вен, такі як набряклість ніг, відчуття тяжкості, свербіж, печіння, нічні судоми та інші відчуття дискомфорту нерідко списуються на незручне взуття, спеку чи втому. Вводить в оману і те, що ці симптоми мають епізодичну природу: то з’являються, то зникають на тривалий час. Через це виникаєпомилкове відчуття, що все в порядку, а захворювання між тим прогресує і буквально за кілька років може перетворити красиві ноги в справжній кошмар.

У спробах «заспокоїти» ноги багато пацієнтів застосовують зовнішні мазі та гелі. Проте ці засоби часто не надають лікувального ефекту, а всього лише маскують симптоми охолоджуючою дією. А патологія тим часом продовжує розвиватися.

У зв’язку з цим лікарі закликають не закривати очі на болі в ногах і пройти діагностику навіть за наявності одного із симптомів ХЗВ. Правильне лікування та профілактика здатні справитися із захворюванням вже на ранніх етапах. Якщо ж упустити цей момент, то вирішувати проблему доведеться хірургічними способами, а це довгий і болісний шлях.

Профілактика і лікування ХЗВ

Лікування ХЗВ на початкових стадіях має оптимістичні прогнози і включає в себе корекцію способу життя, використання компресійного трикотажу і фармакотерапію. Основою останньої на сьогоднішній день є веноактивні препарати, які підвищують венозний тонус і посилюють відтік крові. Найбільш численною є група засобів на основі речовин рослинного походження, біофлавоноїдів.

Окрім прийому ліків, при хронічних захворюваннях вен лікарі також рекомендують пацієнтам прогулянки на свіжому повітрі, плавання, збагачення раціону овочами, відмова від сильно солоних і копчених страв, носіння компресійного білизни, а також нескладні вправи для ніг. Наприклад, такі (по 15-20 повторів):

1. Рухати стопами по колу в різні сторони;
2 Поставити стопи на п’яти і максимально потягнути носок на себе;
3. Одну стопу максимально поставити на носок, а іншу на п’ятку.

Головне – пам’ятати, що дискомфорт в ногах є першим проявом хвороби вен, і якщо ви помітили неприємні відчуття – зверніться до флеболога, почніть профілактику вже сьогодні і тим самим ви збережете красу і здоров’я ваших ніг на довгі роки.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути