chrome firefox opera safari iexplorer

Фахівці визначили причини обвалу стіни «Софії Київської»

28 жовтня 2014 о 13:00

Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Олена Сердюк та заступник генерального директора з питань пам’яткоохоронної діяльності Любов Апостолова-Сосса взяли участь у засідання Робочої групи з питань історичного ареалу та культурної спадщини міста Києва Постійної комісії з питань культури та туризму Київської міської ради, повідомили в прес-служба Міністерства культури України.

Однією з ключових тем порядку денного засідання стало питання щодо обвалу частини господарської цегляної огорожі ХХ ст., розташованої на межі садиби житлового будинку на вул. Стрілецькій, 7\6, та території Національного заповідника «Софія Київська».

«За висновками експертів, зробленими після огляду згаданої огорожі видно, що мурування стіни з боку вул. Стрілецької підлягало реставрації. Тобто частину вивітрілої цегли було замінено іншою і ще півцеглини ложковим рядом з боку сусіднього подвір`я, що зменшило товщину мурування до півтори цеглини. Між внутрішнім рядом і підсиленням – пустотілий шов, перев`язка відсутня. Внутрішній ряд мав нахил у бік обрушення. Цементно-піщані горизонтальні напівперев`язанішви заповнені розчином, який розтирається пальцями, що свідчить про його слабкість» — розповіли чиновники від культури.

Крім того, експерти визначили, що необхідне подальше дослідження стану фундаменту й основи, яка його утримує.

«Оскільки поруч із обрушеною стіною розкрито археологічний розкоп фундаменту тринавного собору з двома прибудовами. З аналізу його розташування зрозуміло, що частина стіни спирається на фундамент собору в минулому, а інші частини – на будівельне сміття. Тому при відбудові необхідно попередньо дослідити основу і фундаменти огорожі» — відзначили вони.

Генеральний директор Олена Сердюк доповіла про ситуацію, що склалася і зазначила, що фахівцями заповідника у 2013 році були розроблені пропозиції щодо деталізації зонування буферної зони, а також концепції регенерації, що були передані до Департаменту містобудування та архітектури і до КО «Київгенплан» для врахування їх у плані зонування.

Джерело: Соцпортал
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути