chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра в центрі Києва відкриють меморіальну дошку Михайлу Драй-Хмарі

05 листопада 2014 о 14:42

У четвер, 6 листопада, об 11:00 у Києві (вул. Садова, 1/14, біля будівлі Кабміну) відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки видатному українському поету, літературознавцю, ученому-філологу, перекладачу Михайлу Драй-Хмарі.

Відкриття цієї меморіальної дошки стало можливим завдяки ініціативі Миколи Томенка та його Фонду «Рідна країна», а також декану юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Івану Гриценку.

Постать видатного поета з нагоди 125-річчя від дня його народження було вирішено увіковічнити на будинку по вул. Садовій у Києві, де він мешкав і творив до арешту. Меморіальна дошка виготовлена Київською творчою майстернею архітектури, скульптури та дизайну сім’ї Рачковських (Олександром і Максимом Рачковськими).

Як відомо, 10 жовтня 2014 року виповнилося 125 років з дня народження видатного українського поета, літературознавця, ученого-філолога, перекладача Михайла Драй-Хмари, що народився у с. Малі Канівці нинішнього Чорнобаївського району Черкаської області.

Він володів 19-ма мовами, зробив неоціненний внесок в розвиток української літератури своїми перекладами.

За часів сталінських репресій зазнав тортур і ув’язнення. За однією з версій, М. Драй-Хмара загинув, добровільно зголосившись стати на місце смертника під час чергового «вибіркового» розстрілу кожного п’ятого, рятуючи тим самим життя молодої людини…

Нагадаємо, за сприяння Фонду Миколи Томенка “Рідна країна” 10 жовтня 2014 р. у рідному селі М. Драй-Хмари (с. Малі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області) відкрили стелу на в’їзді до села з написом: “Малі Канівці. Батьківщина відомого поета Михайла Драй-Хмари”.

Джерело: tomenko.ua
Розділи: Культурні акції

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути