chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд за 10 місяців планує «оптимізувати» біля 500 вузів?

17 лютого 2015 о 17:37

Народний депутат України, Голова Комітету ВР з питань екологічної політики Микола Томенко, виступаючи сьогодні під час наради з головами парламентських комітетів, лідерами фракцій та представниками уряду щодо змін до Державного бюджету на 2015 рік, які представляла сьогодні у Верховній Раді Міністр фінансів України Наталія Яресько, відзначив, що в урядовому законопроекті є певні позитиви, які свідчать про те, що міністерства відреагували на численні зауваження стосовно фактично ліквідованих статей видатків Держбюджету, що призводили до серйозних проблем.

Серед таких він назвав низку так званих соціальних поправок – додаткові видатки для надання державної підтримки найменш захищеним категоріям громадян, пільг та житлових субсидій, адресної допомоги переселенцям тощо. Так, у змінах до Держбюджету Уряд збільшив дотації на виплату пенсій, надбавок та підвищень до пенсій на 23,2 млн грн.

Також Микола Томенко вважає, що важливими є і низка статей, пов’язаних бодай з частковою підтримкою культури і спорту. Зокрема, передбачена державна субвенція місцевим бюджетам у сумі 100 млн грн для збереження мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

«Також корисною є державна підтримка кредитування об’єктів господарювання в АПК, збереження низки спеціалізованих медико-санітарних частин та підтримки унікальних загальноосвітніх навчальних закладів тощо», – зазначив народний депутат.

Натомість, на його думку, викликають серйозне занепокоєння статті, що стосуються так званої оптимізації та реорганізації закладів в системі освіти та охорони здоров’я.

Микола Томенко нагадав ситуацію з передачею аграрних вузів від МінАПК до МОНу, коли ці виші до сьогодні виявилися не забезпеченими відповідним фінансуванням. Також в урядовому проекті містяться ще кілька, м’яко кажучи, безвідповідальних пунктів.

«Так, оскільки мова йде про внесення змін до бюджету на 2015 рік, то це означає, що дані пропозиції діятимуть максимум протягом 10 місяців. Як можна Уряду пропонувати зменшення кількості вищих навчальних закладів з 802 до 317? Тобто, за 10 місяців «оптимізувати» біля 500 вузів? Також не зрозуміло, як, в які терміни і скільки саме буде оптимізовано загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних училищ тощо, при цьому плануючи зекономити 312 млн грн», – зауважив М. Томенко.

Крім того, на його думку, надзвичайно важливо, щоб були переглянути деякі неадекватні зміни до Податкового кодексу. Йдеться передовсім про земельний податок та податок на нерухомість для заповідників, державних та комунальних вишів і закладів фізичної культури і спорту.

«Очевидно, лише серйозна робота та доопрацювання даного урядового проекту закону змін до Державного бюджету може забезпечити відповідний позитивний результат – підтримку у сесійній залі у 226 голосів», – зазначив Микола Томенко.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути